Nieuws/Lifestyle
1358346
Lifestyle

Culinaire reis

Curaçao kookeiland

Je leven in Nederland vaarwel zeggen en een culinair avontuur op Curaçao aangaan. Helmi Smeulders geeft in haar kookboek Modern Caribbean Flavors een eigen moderne en gezonde twist aan Caribische gerechten. Goed nieuws: u krijgt de kans om die Antilliaanse smaken zelf te ervaren tijdens een speciale lezersreis naar Curaçao.  

De Caribische keuken is erg divers met invloeden uit de hele wereld, weet Helmi Smeulders: Europees, Afrikaans, Indiaas... "Ik was vorig jaar op Trinidad. Daar heb je Indiase invloeden, met uiteenlopende kruiden. En daar maken ze met dezelfde producten als op Curaçao heel andere gerechten. Zo heb je op Martinique weer Franse invloeden en op de Dominicaanse Republiek Spaanse invloeden."

De Curaçaose keuken is echter vrij eenvoudig: veel kip, rijst, pasteitjes met vlees... En funchi hasa - gefrituurde maismeelblokjes - is ook populair.

Smeulders: "Ik vind dat zonde omdat er op Curaçao en in het Caribisch gebied mooie producten beschikbaar zijn. Ze liggen er letterlijk voor het oprapen... Maar er wordt niet zoveel nieuws mee gedaan."

Pulled Pork

"Denk aan bakbanaan, passievrucht, scotch bonnet (een soort Madame Jeannette-peper), granaatappel, watermeloen - waar je sangria van kunt maken. Ik bedacht een Caribische variant van pulled pork. Er zijn lokale zeekraal, sardientjes, mango, papaja, kokosnoot en tamarinde - waarvan je een heerlijke margarita cocktail kunt maken. Omdat we volop limoenen hebben maakte ik een limecello, en met geitenvlees kun je merguez-worstjes maken... Mensen vinden okra niet zo aantrekkelijk omdat het een slijmerige bedoening kan zijn. Maar je kunt hem ook grillen en er een salade van maken. Als ik het dan laat proeven vindt men het wel lekker."

"Er is dus veel beschikbaar, maar er wordt vaak maar één gerecht van gemaakt. Terwijl je er meer mee kunt. Dat wil ik in mijn kookboek laten zien."

Smeulders kwam zeventien jaar geleden geleden naar Curaçao, om als jurist aan het werk te gaan. Na vijf jaar maakte ze echter van haar hobby, koken, haar werk. "Ik ben heel klein begonnen met een cateringbedrijf: Thelma & Louise, het halve eiland noemt me Thelma haha. Eerst in mijn eigen keuken en voor kleine groepen van tien tot twintig personen. Dat is helemaal uit de hand gelopen."

Staatsbezoek

Tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en Máxima in 2013 mochtSmeulders gerechten verzorgen voor de officiële receptie bij de gouverneur van Curaçao. "Wat moest ik nu koken voor hen? Want ze eten waarschijnlijk al vaak kreeft, kaviaar en ganzenlever... Dus werd het modern Caribisch. Voor koningin Máxima een lekker stuk Argentijns vlees met een chimichurri-salsa. We hadden ravioli, gevuld met pompoen en truffelsaus. En lion fish, koraalduivel, met Hollandaisesaus. Of ze het lekker vonden? Ze hebben hun bordje leeggegeten!"

Daar ging echter een proces van gewenning aan vooraf. "Antillianen zijn nogal van 'wat de boer niet kent, dat eet-ie niet'. Met rauwe vis en carpaccio hoefde je destijds niet aan te komen. Ik heb me aangepast. Van de pastechis, pasteitjes, maakte ik een variant met Mexicaans-gekruid gehakt, geserveerd met guacamole. Kroketjes gevuld met pikante krab, met een frisse limoenmayonaise. Ik zorgde dat het er bekend uit bleef zien. Dat sloeg aan. Ik hoop dat men op Curaçao meer gaat genieten van alle mogelijkheden die lokale ingrediënten bieden."

 

Honger en reiskriebels gekregen? Klik hier voor een mooie culinaire reis naar Curaçao.