Nieuws/Lifestyle
1358776
Lifestyle

Blog Ouwe Jongens

Meninkjes

Een mevrouw die een stukje in een krant mag schrijven omdat ze een hoofddoek draagt, treurt wel om het onheil dat voetballer Appie overkwam, maar voelt niets bij het vliegtuig vol mensen dat door een zootje Oostblok-tuig uit de lucht is geschoten. En een politicus die prehistorisch gedachtengoed aanhangt, wekt de suggestie in een Amerikaans dagblad dat ouderen en ernstig zieken hier door artsen tegen hun wil kunnen worden gedood. Twee mensen die zichzelf met een ‘pennenstreek’ diskwalificeren. Genoteerd en geen energie aan verspillen, dunkt me.

Maar nee, ons Polderland was weer eens te klein. Woeste discussies, met name op sociale media. Iedereen vindt er iets van en wil dat de hele wereld daar kennis van neemt. Mensen die menen dat ze niet worden gehoord in hun leven, gaan helemaal los in de ‘comments’ en overschreeuwen zichzelf keer op keer.

Nuances? Welke nuances? De zwarte kant van internet en sociale media, dat hele reageer-circus.

Onze eigen Telegraaf-site is ook een geliefde prooi voor internetschreeuwers. Als aasgieren zitten zij op een tak te loeren tot er een artikel verschijnt waarover zij hun gal kunnen spuwen. Vrijnijd van meningsuiting.

Gelardeerd met onwelvoegelijke teksten en een verwijzing naar de geschiedenis, klagen die zure types - liefst anoniem - dat mijn krant niet deugt.

Maar gratis lezen doen ze de stukjes dan weer wel. Uiteraard louter als voeding voor hun eigen uitlaatklep. En vanwege de zelfbedachte rol als messias om hun handjevol volgers op Twitter te waarschuwen voor het vermeende gif dat via de website wordt verspreid. Je moet je leven toch wat zin geven… 

Een flink deel van die commentaren neem ik dagelijks tot mij. Louter om de thermometer in de billen van de samenleving te kunnen aflezen.

Een van de weinige ‘beroepsschoppers’ die ik wel met plezier lees – ik mag hem met een valse grijns ‘collega’ noemen, nu zijn krantje en het mijne tot hetzelfde bedrijf behoren – is Youp van ‘t Hek. Prachtig zoals hij afgelopen weekend de zelfbedachte zetbaas van God op aarde fileerde: ‘Klaar met Kees’.

Maar na dit weekend bomvol digitale haatberichten ben ik wel even klaar met lezen van meninkjes van dat legioen orakels op het ‘open riool’.

Op dit punt was het leven vroeger echt beter. Mensen waren gewoon druk met hun eigen sores of hielden publiekelijk hun mond omdat ze te weinig van een kwestie van af wisten.

En als ze onverhoopt ergens wel wat van vonden, dan werd dat verteld op een feestje of in de kroeg. Wie daar teveel onzin uitkraamde kwam vanzelf alleen te staan met een doodgeslagen biertje in de hand. Zelfregulering, die vandaag de dag zo node wordt gemist.

 

Eerder geschreven Ouwe Jongens:

Appie

Lieve vrede

Houdoe!

Hij doet het!

Vrouwen...

Doppie

Handwerpen

Roestig

Lekker ding op wielen

Billen knijpen

Pijpen