Nieuws/Lifestyle
1359434
Lifestyle

Blog Ouwe Jongens

Appie

Er is geen woord waar ik de afgelopen jaren zo'n afkeer van heb gekregen als 'respect'.

In de kern is het een mooi woord om aan te geven dat je een ander mens waardeert en eerbied hebt voor hem of haar.

Maar sinds hondsbrutale blagen die nog nooit iets zinnigs hebben gepresteerd, liefst als ze met hun vriendjes in overtal zijn, 'respect' eisen van anderen, gebruik ik het woord niet meer. Gewoon besmet.

Afgelopen week was er geen ontkomen aan het nieuws over 'Appie'. De jonge Ajax-voetballer die tijdens een oefenpotje op het veld in elkaar zakte en sindsdien in het ziekenhuis ligt, met een zeer kleine kans om daar gezond weer uit te komen.

Een drama voor hemzelf, zijn familie, de fans, de club en iedereen die van voetbal houdt. Want de 20-jarige stond weliswaar nog maar aan de vooravond van zijn doorbraak op 's lands hoogste niveau, maar de dingen hij op en buiten het veld al had laten zien getuigden van grote klasse. En het smaakte naar veel meer.

Het dollen van tegenstanders in plaats van hen onderuit te schoffelen, prachtige acties en doelpunten. Maar ook daarbuiten een keurig opgevoede, lieve jongen die door zijn positieve houding een voorbeeld is voor jongeren.

Dat uitgerekend hij zelf wel keihard onderuit werd geschoffeld in het leven tart ieder gevoel van rechtvaardigheid.

Het eerbetoon van Ajax-fans vrijdagavond aan Appie en zijn familie riep bij mij herinneringen op aan mijn eigen voetbaltijd.

Een jaar of twaalf was ik toen in een ander jeugdelftal twee spelers kort na elkaar het leven lieten. Een van hen zakte ook op het veld in elkaar en stond niet meer op. De erehaag die we twee keer vormden voor een kist die werd langsgereden op het clubterrein zie ik nog steeds als de dag van gisteren voor me. Net als de aangrijpende taferelen op de begraafplaats daarna.

Zover is het gelukkig niet voor Appie. En hoop doet niet alleen leven. Zolang er leven is, is er ook hoop.

Uiteraard hoop op zo goed mogelijk herstel, maar ook hoop op de verbindende rol die hij kan spelen.

Want ineens is vrijwel alle ongezonde rivaliteit tussen supportersclubs verdwenen. En de paar idioten die blijven volharden in hun Ajax-haat zetten zichzelf voor schut.

En prachtig voorbeeld is een YouTube-filmpje van een jonge Feyenoord-supporter die zich in tranen schaamt voor de idioten die zich verkneukelen om het lot van de Ajacied.

Als je je tegenstanders tot tranen brengt, ben je een hele grote. Voor mij staat respect voortaan synoniem voor Appie.

Eerder geschreven Ouwe Jongens:

Lieve vrede

Houdoe!

Hij doet het!

Vrouwen...

Doppie

Handwerpen

Roestig

Lekker ding op wielen

Billen knijpen

Pijpen