Lifestyle/Culinair
1359490559
Culinair

Recept van de dag: karbonades

Liep ik lang geleden op een beurs in Zeeland, kreeg ik van ene Ludo Haers een boekje in mijn handen gedrukt met de merkwaardige titel #meermoetaniezijn. Haers zwaaide en was al verdwenen, maar na lang speuren zag ik dat hij docent Gastronomie is op de Scalda, zeg maar de ROC van Zeeland. En dan zo een die iedereen kent en die ook nog een diepe liefde voor het Zeeuwse product heeft. Mooie gerechten. Eentje pik ik er uit, niet speciaal Zeeuws maar wel bijzonder geschikt voor als het weer buiten toch tegenvalt.

Nodig:

•4 karbonades liefst van onbesproken afkomst

•3 theel peperkorrels

•blaadjes van 3 takjes tijm

•1 eetl olijfolie

•4 appels

•3 eetl calvados

•2 dl crème fraîche

•klont boter

Bereiding:

Wrijf peperkorrels met tijmblaadjes en zout fijn in een vijzel en giet er olie bij. Smeer deze marinade over karbonades. Laat een uurtje staan.

Schil de appels, snij in parten en in schijfjes. Bak in een klont boter op hoog vuur. Zet opzij.

Nieuwe klont boter in de pan. Bak de karbonades aan twee kanten mooi bruin. Laat ze even doorstoven en leg ze uit de pan, op de gebakken appels. Giet de calvados bij de hete boter in de pan, twee theelepels water erbij en de crème fraîche.

Nog een beetje zout, misschien, wat peper, zeker, en op hoog vuur laten inkoken tot een dikke roomsaus. Daar nog even de karbonades en de stukjes appel in verwennen door ze rustig aan door te verwarmen.