Nieuws/Lifestyle
1360880
Lifestyle

Actief in Italië

Eén met de natuur in Trentino

Wandelen, mountainbiken, bergbeklimmen, stand up paddling: in Trentino is genoeg te beleven. Je hoeft er niet eens súpersportief voor te zijn. Wij pakten onze wandelschoenen in en dompelden ons een week lang onder in de wonderlijke wereld van het Italiaanse Trentino.

Gids Omar beent stevig voor ons uit richting top van de ruim 2000 meter hoge Pizzo di Levico. Oké, we hebben een beetje gesmokkeld. Op 1600 meter hoogte zijn we afgezet door onze chauffeur Julio. Om het gezellig te houden, nemen we de ’light’ route richting de top. Niet te steil, niet te lang. Ideaal voor beginnende wandelaars. Kijk, dat klinkt goed. Fanatiek begin ik aan de tocht.

Wanneer ik na een uur zachtjes vraag of we ’ongeveer op de helft zijn’, kijkt Omar grijnzend achterom. „Vraag dat over een uurtje nog maar eens”, lacht hij. Aarzelend kijk ik om me heen. Geen toilet te bekennen in dit ongerepte natuurgebied. Tuurlijk. Eigen schuld. Toen ik iemand over het gevaar van uitdroging op een warme dag als deze hoorde zeggen, heb ik mijn halve watervoorraad er in drie kwartier doorheen gejast. Snel en onhandig schiet ik een bosje in. Ik hoor mijn vriendinnen al lachen: daar zit ze hoor, bepakt en bezakt, in halve spreidstand, leunend tegen een of ander sneu takje.

 

Nieuwe ervaring

Ik ben gek op Italië. Vooral op de lekkere pasta’s en dan heerlijk uitbuiken met een mooi glas wijn. Een actieve vakantie is een heel nieuwe ervaring. Niks voor mij, dacht ik. Maar stiekem vind ik deze wandeltocht verrassend leuk. Afgezien van de praktische wildplasproblemen gaat het best goed. Hoewel echte wandelaars deze tocht huppelend zullen afleggen, ben ik trots op onze beginnersclub. Voor een eerste keer doen we het goed!

We pauzeren slechts twee keer en bereiken in een kleine vier uur de top zonder al te veel te zweten of te hijgen. En dat voor een eerste bergbeklimming ooit! Julio’s auto is inmiddels een klein stipje geworden, zie ik wanneer ik me omdraai. We zijn tot forse hoogte gestegen zonder dat ik het doorhad. Gaaf!

Onderweg worden we op de mooiste taferelen getrakteerd. We lopen rond een historisch fort, dwars door een kudde bergkoeien heen en langs prachtige alpenweiden. Onderweg is het heerlijk stil. Deze tocht werkt bijna therapeutisch. Ik heb absoluut geen behoefte om te praten, wat vrij uniek is, maar ga totaal op in deze waanzinnige omgeving. Onze inzet wordt na vier uur op ruim 1900 meter hoogte beloond met een fenomenaal uitzicht op het Lagorai gebergte, de Dolomieten en de meren van Caldonazzo en Levico.

 

Warmste Alpenmeer

Een dag later blijven we lekker ’beneden’ en bewonderen we het Lago di Caldonazzo. Dit warmste Alpenmeer is een paradijs voor watersporters. Waterskiën, zeilen, suppen, zwemmen, windsurfen, kanoën. Je kunt ook prima met je eigen bootje rondvaren of er een huren: volop mogelijkheden. Voor wie liever op het droge blijft: in een van de vele strandpaviljoens aan de oever is het prima toeven. Langs het meer zijn mooie, goed onderhouden stranden. Vele grenzen aan campings die in de zomer gezellig vol staan met toeristen.

Twee kilometer ten oosten van het meer van Caldonazzo ligt het kleinere Lago di Levico. Beide meren worden gescheiden door een bergketen, maar zijn ondergronds door grotten verbonden.

Op loopafstand van het meer vind je het elegante Levico de Terme. Een heerlijk stadje om ’s avonds een hapje te gaan eten. Doordat het stadje op 500 meter hoogte ligt, heb je vanaf allerlei punten een waanzinnig uitzicht op het meer. De thermen, een zeldzame achttiende-eeuwse ville d’eau, zijn het pronkstuk van Levico en internationaal bekend om de therapeutische werking van het arseen- en ijzerhoudende water: uniek in Italië.

Cultuur snuiven

Na een paar actieve dagen gooi ik mijn wandelschoenen en bikini aan de kant. Tijd om cultuur te snuiven. Niet per se mijn ding, maar na een middag in Borgo Valsugana (Val di Sella) moet ik mijn mening bijstellen.

Langs het bospad aan de zuidzijde van de Monte Armentera vind je de internationale tentoonstelling Arte Sella. Een enorme permanente expositie in de open lucht. Ontstaan in 1986 en, op eerste kerstdag na, het hele jaar te bewonderen. Sinds het ontstaan zijn er zo’n 200 kunstwerken gebouwd, waarvan er nog 50 zichtbaar zijn. De veelal driedimensionale werken zijn vervaardigd van uitsluitend natuurlijke materialen als stenen, takken en boomstammen. Na verloop van tijd maken de werken plaats voor nieuwe creaties, simpelweg vanwege het feit dat ze tijdens het vervalproces in de natuur opgaan. Er wordt niets gerestaureerd of afgebroken: de natuur kan heerlijk zijn gang gaan.

Arte Sella is tevens het toneel van evenementen. Van april tot oktober worden tentoonstellingen, vertellingen en concerten in de buitenlucht georganiseerd zoals ’I suoni delle Dolomiti’ (de geluiden van de Dolomieten).

Het bekendste werk van Arte Sella is La Cattedrale, een enorme plantenkathedraal die er dankzij de weersomstandigheden elke keer anders uitziet. Hoewel er jaarlijks uit de hele wereld aanvragen binnenkomen van koppels die hun trouwceremonie in deze ’kathedraal’ willen houden (soms tegen forse vergoeding!), houdt de Arte Sella-directie voet bij stuk: geen polonaise in hun kunstwerk! Gelukkig maar.

De magie van dit stukje natuur laat zich lastig beschrijven, je moet het zien. Maar dat geldt wat mij betreft voor heel Trentino.

 

Zo kom je er

Via de weg bedraagt de afstand van Amsterdam naar Trento 1099 kilometer. Non-stop een rit van iets meer dan 11 uur, mits het verkeer meewerkt. Vliegen kan ook, bijvoorbeeld op Verona (Transavia), Venetië (KLM), het Oostenrijkse Innsbruck (Transavia), om vervolgens een huurauto te pakken.

Lekker wandelen

Bereid je route voor en kies er een die op je conditie aansluit

Zorg voor de geschikte uitrusting en materialen

Raadpleeg het weerbericht

Alleen op pad gaan betekent meer risico’s. Neem in dat geval een gsm mee

Laat informatie over de geplande tocht achter en hoe laat je verwacht terug te zijn

Let goed op de indicaties en borden langs de route

Aarzel niet om bij twijfel om te keren!

Ga eventueel op pad met een berggids of andere professional.