Nieuws/Lifestyle
1364710
Lifestyle

Wonen

Veranda populair

Een veranda betekent schaduw, een mooie overgang van binnen naar buiten en een knusse plek. Een vergroting van het woongenot! Niet gek dus dat er steeds vaker in wordt geïnvesteerd.

Overkappingen zijn in trek. De markt springt daar handig op in; het aanbod en de mogelijkheden zijn de laatste jaren flink toegenomen. Ga je voor een eenvoudige of luxe overkapping van aluminium of zit je liever onder een houten variant? Dan volgt al snel de vraag: bouw je ’m zelf of laat je het doen? Hoe dan ook, een goede voorbereiding is het halve werk.

Ga je zelf aan de slag, dan mogen technisch inzicht, twee rechterhanden en vertrouwen in eigen kunnen niet ontbreken. Je kunt de klus natuurlijk ook uitbesteden, maar daar hangt vanzelfsprekend een ander prijskaartje aan.

Een aantal punten is belangrijk. „Houd met de keuze van de soort overkapping allereerst rekening met daglichttoetreding”, tipt verandaspecialist Ferry Dekker uit Opmeer.

„Je wilt zo min mogelijk licht verliezen. Hiervoor zijn verschillende oplossingen zoals een lichtstraat of een koepel. Let op de wind. De constructie moet bestand zijn tegen verschillende weertypes zodat je alle seizoenen van je veranda kunt genieten.”

Dat brengt ons bij het dak, want het kan niet de bedoeling zijn dat je alsnog nat wordt onder je overkapping. „Kunststofplaten, stof, glas, hout bekleed met dakleer of EPDM... waar je ook voor kiest, zorg dat het waterdicht en sterk genoeg is. Sneeuw is bijvoorbeeld erg zwaar.”

Los van het feit dat het netjes is om de buren van je plannen op de hoogte te stellen, kan een vergunning nodig zijn.

„Dat hangt af van de locatie van de veranda. Zo is plaatsing aan de achterzijde vergunningsvrij. Tenzij er een beschermd stads- of dorpsgezicht geldt”, aldus woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. „Kijk op omgevingsloket.nl.”

„Zorg er tot slot voor dat je een overkapping plaatst die staat als een huis en waaraan alles klopt, anders is het geen aanvulling en doet het afbreuk aan de waarde van je woning!”

Waterafvoer

Een goede waterafvoer is noodzakelijk. Mocht een dakgoot niet tot de mogelijkheden behoren, dan kan een ketting of touw een idee zijn. Hierlangs sijpelt het water op een subtiele manier naar beneden.

Graaf een sleuf in de grond en stort deze vol met grind. Zo vindt het water zijn weg en komt de tuin niet blank te staan.