Nieuws/Lifestyle
1364817
Lifestyle

Blog Ouwe Jongens

Las-tig

Jongens moeten weer jongensdingen kunnen doen, vindt campagneclub SIRE, omdat ze meer leren door gewoon te proberen. En boys will be boys, dus ook ouwe jongens moeten blijven oefenen. 

Omdat mijn Vlam haar jongens laat rondbanjeren op het strand, heb ik tijd voor een cursus lassen.

Want klusvaardigheden als timmeren, solderen en elektra of waterleidingen aanleggen pik je wel ergens in je leven op, maar lasles krijg je doorgaans alleen op een technische school.

Precies om die reden is Erik van der Meer zijn lasschool (www.lerenlassen.nl) begonnen. Een joviale, recht-voor-z’n-raap Amsterdammer die zelf al op zijn 13 de eerste stukken metaal aan elkaar smolt.

Gaandeweg zijn carrière als pijpfitter-lasser ontstond het idee om zijn liefde voor mooi laswerk over te brengen op anderen. En inmiddels leert hij al ruim twaalf jaar huisartsen, boekhouders, monteurs en andere amateurs hoe je lasverbindingen maakt. Zelfs schoolkinderen krijgen les in zijn werkplaats.

De journalistiek is mij met de paplepel ingegoten door pa en opa. Maar de andere opa was glas-in-lood-zetter. Daar komt mijn liefde vandaan voor werkplaatsen en handwerk. En dan niet het gepriegel van school met kurken, lapjes stof en karton, maar echt ‘vieze handen’ maken.

Zoals het geknutsel aan oude motorfietsen. Wanneer je zo’n ding verbouwt tot een hippe caféracer of bobber, komt de dag dat je de slijptol in het frame zet om overtollige delen te verwijderen.

Onvermijdelijk komt daarna het moment dat je de nieuw ontstane eindjes, voor de stevigheid, weer aan elkaar moet knopen. En dan heb je niks aan je handenarbeid van school, dan moet je lassen!

De hele handel inladen en naar de dorpssmid brengen geeft natuurlijk het mooiste resultaat, maar ik wil het zelf leren. En zo belandde ik zaterdagochtend in de lasklas.

Erik is gezegend met een hands-on mentaliteit. Geen oeverloos geouwehoer over theorie, maar een korte en heldere uitleg over de verschillende manieren van lassen (tig, mig/mag, elektrisch) die bij de soorten metaal passen.

En vooral ook hoe je jezelf beschermt. Want je werkt met stroom, ongezonde dampen, gloeiendheet materiaal en dan is er ook nog UV-straling.

Daarna jezelf in laskleding hijsen en gewoon proberen.

Ik had mij opgegeven voor elektrisch lassen. Volgens het alwetende Google niet al te ingewikkeld en er staat al zo’n oud apparaat in mijn garage.  

Het tig-lassen geeft vaak het mooiste resultaat, maar is duur door het gebruik van edelgassen en niet eenvoudig voor beginners omdat je project kan smelten. Kortweg: las-tig.

Mooi elektrisch lassen blijkt echter ook niet zo eenvoudig. Het is precisiewerk dat je alleen met ‘meters maken’ onder de knie krijgt. Het geeft wel een ‘ambachtelijk’ gevoel, want de bikgeluiden om de lasslakken met een hamertje te verwijderen waren niet van de lucht.

Omdat volgens Erik ‘iedere gek’ met mig/mag kan leren lassen, daarna die techniek geprobeerd. Beter resultaat, maar ook die apparaten zijn duur en slurpen kostbaar gas.

Zaterdag is deel twee van de cursus. Daarna ga ik de balans opmaken.

Maar alvast een persoonlijke tip: blijf alert tot en met het opruimen! Want al ligt bewerkt materiaal een poosje af te koelen, het blijft lang heet.  

Gelukkig tik ik met twee vingers. Want het zou toch sneu zijn: Lasblog door blaren afgelast…

 

Eerder geschreven Ouwe Jongens:

Appie

Lieve vrede

Houdoe!

Hij doet het!

Vrouwen...

Doppie

Handwerpen

Roestig

Lekker ding op wielen

Billen knijpen

Pijpen