Nieuws/Lifestyle
1367959
Lifestyle

Recept van de dag

Zeg het met uien

Met de feestdagen in aantocht even een receptje voor een bijgerecht waar je thuis wereldberoemd mee kan worden. Uien, oh, uien; hak een uitje, snij een uitje, even een uitje aanzetten. Uitjes behandelen we eigenlijk zo liefdeloos. En de hoofdrol krijgen ze zelden, nou ja, in uiensoep, dat wel. En daar had ik trek in en daar ging ik naar op zoek, een pracht recept voor uiensoep tot ik op dit recept stuitte, uien als groente, naast bijvoorbeeld een sukadelapje.

Haal de bruine schil van de ui. Zet rechtop en snij door van boven naar beneden. Snij de halve ui in vieren maar zo dat de rokken vastzitten aan de voet, de ziel van de ui. Leg al die stukjes dakpansgewijs op een grote ovenschaal. Druppel de sherryazijn er rijkelijk over (Forum, Chardonnay als beste) en heerlijke olijfolie (Griekse bijvoorbeeld), wat zout en peper en dan de oven in, hoog, 220° C. Met een los stuk folie erover, of een scheve deksel. 40 minuten. Dan met het eigen vocht uit de pan bedruipen. Nog 10 minuten. Haal uit de oven, laat een beetje afkoelen, doe er dan de dragon over, de kappers en wat versgemalen witte peper. Klaar en eeuwig lekker.

Nodig:

• 4 grote zoete uien

• 2 eetl sherry-azijn

• 2 eetl olijfolie

• 1 theel zout

• 1 theel witte peper

• 2 eetl verse dragon, grof gehakt (of 1 eetl gedroogd)

• 1 eetl uitgelekte kappers