Nieuws/Lifestyle
1367981
Lifestyle

Column

Dag zonder naam

Vorige week was het Black Friday, afgelopen maandag Cyber Monday. Noem het uit Amerika overgewaaide commerciële onzin, het duurt vast niet lang meer of we hebben deze koopjesjachtdagen volledig omarmd. Ze spekken immers onze portemonnee en daar houden we van. Maar over overgewaaide onzin gesproken: hoe bizar is het dat vrijwel elke dag van het jaar tegenwoordig is benoemd?

Vroeger had je Moeder-, Vader- en Dierendag. Wel zo overzichtelijk. Maar wist u dat we eerdaags weer de Warme Truiendag hebben en we nog maar vier maanden hoeven te wachten totdat het Nationale Ligfietsdag is? Helaas duurt het iets langer voordat we weer lekker in onze blote kont mogen schoffelen op de Internationale Dag van het Naakt Tuinieren. Maar al op 21 december is het Wereldorgasmedag! En kijkt u ook alweer uit naar de nationale Theedrinkdag, de Dag van de Dwerg, die van de komkommer en de Doe-vriendelijk-dag?

De lijst benoemde dagen is lang. En er is altijd plek, want niemand heeft bezwaar tegen meerdere thema’s op een dag. Simpelweg omdat er geen regels bestaan, het is aan u om de dag van de wandelstok, het kunstgebit of rechtsdraaiende yoghurt bestaansrecht te geven.

Wil je met de wandelstokdag een plekje op de overzichtssite bemachtigen, dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ik lees dat relevantie daar een van is. Volledig misplaatst woord, natuurlijk. Ik snap bijvoorbeeld een Wereld Diabetes Dag, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie of de Week van de Psychiatrie. Maar waarom is het relevant om 21 januari tot Internationale Knuffeldag uit te roepen?

Of neem de Internationale Linkshandigendag, nee, erger nog: de Landelijke Linkshandige Golfdag! Ik ben zo links als maar zijn kan. Op de golfbaan sla ik geen deuk in een pakje boter, maar het zou te makkelijk zijn dit toe te schrijven aan mijn linkshandigheid. Nu mag ik dus als lefty die alles in spiegelbeeld doet en daardoor de ’gewone’ speler verwart, de dag met lotgenoten doorbrengen! Zoals ik ook op de bres mag tijdens de Internationale Linkshandigendag. Terwijl wetenschappers dan vast ergens op een congres herkauwen over anders werkende hersenen, is het aan mij om uit te leggen waarom ik altijd met een blikopener, kurkentrekker of schaar loop te klooien.

Maar ik ga me natuurlijk heel ergens anders hard voor maken: de introductie van de Dag Zonder Naam. Als we het dan toch over relevantie hebben.