Nieuws/Lifestyle
1368890
Lifestyle

Reizen

Wild van de Veluwe

Nu de natuur zich op de winter voorbereidt, is er op de Veluwe, nóg meer dan anders, van alles te beleven. Kastanjes zoeken, paddenstoelen kijken, wild spotten: herfstig vermaak voor jong en oud.

Voor ons bezoek aan de Veluwe belanden we met kinderen bij Landal Coldenhove in Eerbeek op de zuidelijke Veluwe, op zo’n dertig kilometer van Apeldoorn en Arnhem.

De kinderbungalow midden in het bos blijkt een schot in de roos. Binnen leidt een spannend klein deurtje in de slaapkamer naar een speelkamer met sjoelbak en kindermeubilair. De salontafel in de woonkamer is tegelijkertijd een ganzenbordspel en de open haard leent zich uitermate goed voor een gezellige marshmellow-roostersessie. Maar de zon schijnt, dus we gaan naar buiten. Terwijl we de deur uit stappen, schiet een eekhoorntje de boom in. Na de herfstwandeling keren we terug met een tas vol bladeren, mos, beukennootjes en een jampotje met beestjes die tijdens de rest van ons verblijf tot huisdieren worden gebombardeerd.

Met verder een verwarmd zwembad met glijbanen, een indoorspeelparadijs, bowlingbaan en een restaurant met kinderbuffet ziet onze zesjarige geen enkele noodzaak meer om het park te verlaten. Maar uiteraard doen we dat wel. Er is te veel te ontdekken!

Immens

De Veluwe is groot! Met grenzen in drie provincies meet dit stuk Nederland maar liefst 1000 vierkante kilometer. Van Arnhem tot Harderwijk en van Apeldoorn tot Zwolle: alles valt onder het gebied dat wel wordt gezien als het meest veelzijdige van Nederland.

Dat veelzijdige element is grotendeels aan mensenhanden te danken. Halverwege de 19e eeuw was een derde van de Veluwe met zand bedekt. Na de aanleg van grote delen bos, begin 20e eeuw, is dat nog maar een procent. Juist die bossen maken de Veluwe zo heerlijk om te verblijven.

Dieren spotten

Edelherten, reeën en wilde zwijnen, maar ook vossen, dassen, boommarters, uilen en vleermuizen: een rijke verzameling wild heeft op de Veluwe zijn thuis gevonden. Afgelopen week werd zelfs voor het eerst een wolf in het natuurgebied gesignaleerd. Wie de wilde dieren van dichtbij wil observeren, kan met een verrekijker terecht bij wildobservatieposten De Elsberg of Herikhuizen in Nationaal Park Veluwezoom.

Ook vind je verspreid over de nationale natuurparken wildschermen waarachter je kunt staan om dieren te spotten. De grootste kans op een ontmoeting met wild is vroeg in de morgen of rond de schemering in de avond. staatsbosbeheer.nl, natuurmonumenten.nl

Herfstwandeling

Pootafdrukken van edelhert of ree, wroetsporen van het wilde zwijn, het hol van een vos; dikke kans dat je het tijdens een herfstwandeling op de Veluwe tegenkomt.

Zondagmiddag 5 november organiseert Natuurmonumenten er weer een in Nationaal Park Veluwezoom. Op landgoed Heuven staan veel oude bomen, waaronder de Amerikaanse eik die aan het einde van de herfst prachtig rood kleurt. Dezer dagen bereiden vogels zich voor op hun trek naar het zuiden en zijn eekhoorntjes, boommarters en wilde zwijnen druk met de aanleg van hun voedselvoorraad. Met een beetje geluk vind je er tamme kastanjes om thuis op een vuurtje te poffen. Wel van tevoren inschrijven!

Smakelijk

Het culinaire wildseizoen is in volle gang. Restaurant Vroolijke Frans in Brummen dat een uitgebreide wildkaart heeft, organiseert op vrijdag 3 november een avond met koud en warm wildbuffet, inclusief muzikale omlijsting door jachthoornblazers. Wie op chic wil, kan, eveneens in Brummen, terecht bij Kasteel Engelenburg. Het wildarrangement aldaar omvat onder meer een bezoek aan de ijskelder waarbij de maître over de vleermuizen en het wild op het landgoed vertelt. Met een culinair 4-gangen wildmenu en een overnachting.

In de hoofdrol

Meer dan twee jaar werkte filmmaker Luc Enting uit Ede aan de film Wild die vanaf februari in de bioscopen draait. Wild vertelt de verhalen van drie hoofdrolspelers op de Veluwe: de vos, het edelhert en het wilde zwijn. Enting filmde in alle seizoenen en ook in gebieden die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. Dat leverde spectaculaire beelden op. wilddefilm.nl