Lifestyle/Culinair
1370429285
Culinair

Kastanjes poffen, pellen en roosteren: zo doe je dat

De herfst is in volle gang en dat betekent: kastanjetijd! De blikjes puree of pakken gepelde kastanjes kun je in speciaalzaken of soms zelfs in de supermarkt kopen, maar vers zijn kastanjes natuurlijk het allerlekkerst. Tijd om kastanjes te gaan rapen dus! In dit artikel lees je hoe je ze het beste pelt en roostert.

Net zoals bij alle andere ingrediënten is het van belang dat je weet hoe een goede kastanje voelt en eruit ziet. Let er op dat ze een klein beetje meegeven wanneer je erin duwt en dat je de noot niet hoort wanneer je een kastanje schudt. Daarnaast horen ze relatief zwaar aan te voelen en geen lelijke plekken te hebben.

Om te voorkomen dat je met een zak vol slechte kastanjes thuiskomt, raden we je aan ze bij de groentewinkel of op de markt te kopen. Het is even een werkje, maar door ze met de hand uit te zoeken, voorkom je teleurstellingen.

Pellen

Pellen gaat het makkelijkst wanneer ze nog warm zijn. Het handigst is om niet te grote porties in één keer te roosteren, anders is de helft al afgekoeld voordat je überhaupt begonnen bent.

Kastanjes hebben overigens twee lagen; de harde buitenkant en het zachte velletje dat over de noot zit. Vooral bij het verwijderen van het velletje is het van belang dat de kastanjes nog warm zijn.

Kastanjes roosteren: zo doe je dat

Stap 1

Verwarm je oven voor op 190 graden en kerf in de platte kant van de kastanjes een ‘X’, dit voorkomt dat ze ontploffen. Leg een stuk aluminiumfolie met de glimmende kant naar boven neer en leg hier een paar handjes kastanjes op. Vouw de punten naar elkaar toe zodat je een bakje krijgt. Vul het ‘bakje’ met een scheut water en houd de bovenkant een beetje open ter ventilatie.

Stap 2

Leg het bakje op een bakplaat en bak gedurende 25-30 in de oven. Als je niet kunt wachten en toch zoveel mogelijk kastanjes tegelijk wil bakken, kun je ook meerdere zakjes maken. Wanneer de kastanjes klaar zijn vouw je de zakjes allemaal (behalve één) dicht zodat ze voldoende warm blijven en je de eerste portie kunt pellen.

Stap 3

Laat de kastanjes een beetje afkoelen en begin met pellen bij het ingekerfde kruis. De puntjes zijn nu als het goed is omhoog gekruld. Haal vervolgens snel het volgende velletje eraf en laat afkoelen. Doe dit bij alle kastanjes.

Tip!

Gepelde kastanjes zijn niet heel lang houdbaar dus verpak ze luchtdicht en bewaar ze maximaal 2 à 3 dagen in de koelkast.