Lifestyle/Culinair
1371686607
Culinair

Recept van de dag: zalmterrine

Oef, een recept uit rijkere tijden. Kennelijk was het in 1997 heel gewoon om 400 gram gerookte zalm te gebruiken. Dat is tegenwoordig heel duur geworden. Maar goed, dat vangen we op. Vier je de laatste vakantiedagen? Midden Nederland? Of in het zuiden en noorden, gewoon nog zin in iets bijzonders of nog gasten over de vloer? Maak dan deze zalmterrine. Het komt, iets aangepast, uit het boek Vis, Schaal- en Schelpdieren.

Nodig voor zes personen:

• 200 gr gerookte zalm voor de ‘bekleding’

• 1 blik roze zalm (bijvoorbeeld Fish Tales), 200 gr

• 300 gr roomkaas

• 120 ml crème fraîche

• 2 eetl dillemosterd

• sap van 1 citroen

• 4 velletjes gelatine

Bereiding:

Week de gelatine in wat koud water. Bekleed een terrinevorm met plasticfolie en vervolgens met gerookte zalm. Laat de plakjes over de rand hangen zodat je daarmee later de terrine kunt sluiten. Open een blikje roze zalm, en druk de inhoud met een vork fijn.

Klop roomkaas, crème fraîche en dillemosterd los. Knijp de gelatine uit, smelt het in een klein pannetje met citroensap. Meng dan het roomkaasmengsel met de zalm en de citroen-gelatine. Schep de vulling in de vorm. Zorg dat er geen lucht meer inzit. Vouw de zalm er over. Plastic erover, en vier uur in de koelkast. Serveer in plakken met geroosterd zuurdesembrood en wigjes citroen.