Lifestyle/Thuis & Tuin
137323310
Thuis & Tuin

Maak je snel vlekken? Ga dan voor deze stoffen als je een nieuwe bank koopt

Elke week behandelen we in VRIJ woonvragen van lezers. Vandaag: Ik maak snel vlekken. Welke stof kan ik kiezen voor mijn bank?

Hip en handig kan een lastige combinatie zijn. Veel banken zijn van katoen. Leuk omdat er allerlei kleuren te kiezen zijn, maar onhandiger met schoonmaken: je wrijft vlekken er namelijk gemakkelijk in.

Je bank laten impregneren kan dit probleem oplossen. Reken op een paar honderd euro extra op de aankoopprijs, maar daarvoor krijg je wel ultieme vlekgarantie: gaat de vlek er echt niet uit, dan krijg je tot bijvoorbeeld zeven jaar na aankoop een nieuw(e) bank(deel).

Impregneren is ook voor de trendstof fluweelde oplossing, want geïmpregneerd is het makkelijk schoon te maken en het voelt ook nog eens fijn aan. Ook onderhoudsvriendelijk: synthetische stoffen, evenals leer. Of zoek naar microleer: een combinatie van leervezel met een bovenlaag van onderhoudsvriendelijk microvezelstof. Bij een melange stof, een combinatie tussen verschillende soorten garen, vallen vlekken minder op.

Toch een vlek? Voor alle stoffen geldt: direct aanpakken! En niet wrijven, maar deppen! Gebruik een schone theedoek of keukenpapier. Er zijn verschillende vlekverwijderaars te koop, al wordt ook citroensap aangeraden. En zout, vanwege zijn absorberende werking. Probeer alles eerst uit op een plek een niet- (goed) zichtbare plek.