Lifestyle/Culinair
138517374
Culinair

Dagrecept: Chia-pudding met knapperige appel

Ik moet altijd lachen om voedselhypes waarbij een product tot ’superfood’ wordt verklaard. Superheldenvoeding bestaat niet, belangrijker is of het smaakt!

Van chiazaad kun je bijvoorbeeld een fijn dessert (of tussendoortje) maken. Deze komt uit het boek Quick + Slow van Luise Vindahl (Becht). Roer in een kom de haverdrink, chiazaadjes en vanille door elkaar. Klop de eerste 5 minuten het mengsel elke minuut even door om te voorkomen dat er klontjes ontstaan.

Roer dan 5 minuten later nog een keer, en 5 minuten later nog een keer. Laat 20 minuten rusten zodat de pudding bindt. Maak de knapperige appel: snijd de appels in kleine blokjes en knijp de citroen erboven uit. Laat de kokosolie en ahornsiroop in een koekenpan op matig-laag vuur smelten. Voeg de hazelnoten, pompoenpitten en zout toe en bak 5 minuten; roer af en toe. Duw de noten naar de zijkant van de pan en voeg de appels en specerijen toe. Bak al roerend circa 4 minuten, tot de appels goudkleurig zijn en nog beet hebben.

Neem 4 glazen/potjes en schep in elk 1 el van de appel. Schep er yoghurt, notenpasta en chiapudding op. Garneer met de rest van de appel, noten en pompoenpitten.

Nodig voor 4 personen:

- 350 ml haverdrink of melk

- 4 el chiazaad

- ½ tl vanillepoeder

Knapperige appel:

- 2 appels, sap van 1 citroen

- 1½ el kokosolie

- 1½ el ahornsiroop

- 35 g hazelnoten (gehakt)

- 35 g pompoenpitten

- snufje zeezout, ½ tl kaneel

- ½ tl gemberpoeder

Voor erbij:

- 350 g Griekse yoghurt of plantaardige yoghurt

- 2 el notenpasta