Nieuws/Lifestyle
1396612139
Lifestyle

Apple bestaat 45 jaar: is het écht allemaal begonnen in een garage?

Steve Wozniak (L) en Steve Jobs (R).

Steve Wozniak (L) en Steve Jobs (R).

Het is vandaag precies 45 jaar geleden dat Apple is opgericht. Wat we nu kennen als een van de grootste bedrijven ter wereld, zou ooit zijn begonnen in de garage van Steve Jobs. Althans, dat is het verhaal. Maar klopt dat wel?

Steve Wozniak (L) en Steve Jobs (R).

Steve Wozniak (L) en Steve Jobs (R).

Veel Apple-fans zien de garage van Jobs’ ouderlijk huis in het plaatsje Los Altos, in Silicon Valley, als een soort bedevaartsoort. De plek waar Steve Jobs en Steve Wozniak op 1 april 1976 hun bedrijf zouden zijn begonnen, kreeg zelfs de historische status.

Steve Jobs richtte in 1976 samen met Steve Wozniak Apple op. Jobs was desrijds 21 jaar.

Steve Jobs richtte in 1976 samen met Steve Wozniak Apple op. Jobs was desrijds 21 jaar.

Dat het allemaal begon in die gagrage is echter een mythe, zo onthulde Wozniak eens in een interview met Bloomberg. In de garage werd niets bedacht en gemaakt, het is slechts een plek waar de oprichters graag samenkwamen.

„De garage is een mythe”, zei Wozniak. „We hebben daar geen ontwerpen of prototypes gemaakt, geen breadboarding gedaan, geen productplanningen, geen fabricage. Die garage was eigenlijk van weinig nut, behalve dan dat het een plek was waar we ons thuisvoelden. We hadden toen geen geld, dus moesten we thuis werken.”

Hoe dan ook, Apple is in al die jaren uitgegroeid tot een van de meest waardevolle merken ooit. Hoewel Apple op 1 april 1976 werd opgericht, werd het bedrijf pas op 3 januari 1977 ingeschreven bij de lokale Kamer van koophandel.

Een paar leuke feitjes op een rij:

  • Ronald Wayne, de derde oprichter van Apple, besloot het bedrijf vlak na de oprichting te verlaten omdat hij bang was geld te verliezen. Niet zo slim, want als Apple een land zou zijn, dan hoorde het bij de 50 sterkste economieën ter wereld. Begin dit jaar werd bekend dat Apple voor het eerst een omzet van meer dan 100 miljard dollar heeft gehaald in één kwartaal.
  • De allereerste Apple-computer, de Apple I, werd in 1976 gelanceerd. Hiervan zijn er slechts 50 gemaakt. De Apple I kostte zo'n 666,66 dollar.
  • Jobs was zo obsessief perfectionistisch, dat hij collega's en chefs vaak tegen de haren in streek. Dat leidde ertoe dat hij in 1985 het bedrijf uit gewerkt werd, waarna het vrij rap richting de afgrond stevende. Jobs keerde in 1997 terug, net op tijd om het bedrijf te redden.
  • De eerste iPod van Apple had een klein geheim; een Easter Egg – in de vorm van een spel. Het spel was toegankelijk als je de juiste combinatie van knoppen wist in te drukken.
  • Steve Jobs en Steve Wozniak wilden geen ingewikkelde technische naam voor hun bedrijf. Jobs opperde de naam Apple omdat hij die zomer appels had geplukt en goede herinneringen aan die tijd had. Bovendien vond hij het wel lekker klinken.