Lifestyle/Culinair
1413278174
Culinair

Dagrecept: Caribische stoof met kip, tomaat en olijven

Je kunt in de Cariben heerlijk eten: jerk chicken is een heerlijk voorbeeld. Maar ook pollo guisado uit de Dominicaanse Republiek mag er zijn. Een heerlijke, zomerse kippenstoof, zonder hete peper!

Deze komt uit het mooie boek Cocina Latina (Bertram + De Leeuw). Hak de kip in stukken en doe in een pan met deksel. Smeer de kip in met limoensap, hussel de oregano, ui, bladselderij, snufje zout en de knoflook door de kip en laat 30 min met het deksel erop marineren. Verwarm de olijfolie op middelhoog vuur, voeg de suiker toe en wacht tot die bruin wordt. Haal de stukken kip uit de marinade, leg de marinade apart.

Voeg de kip aan de olie toe en braad lichtbruin. Voeg 2 el water toe. Doe het deksel op de pan en laat 15 minuten stoven. Roer en voeg een paar lepels water toe als de kip droog kookt of dreigt aan te branden. Voeg de marinade, paprika, tomaten en olijven toe. Laat met het deksel erop pruttelen tot de groenten zacht zijn, voeg zo nodig 1 el water toe. Voeg de tomatensaus en 120 ml water toe en laat op laag vuur sudderen.

Het gerecht is klaar als de groenten zacht zijn, de saus iets dik en de kip van het bot valt. Voeg peper en zout toe naar smaak en garneer met koriander.

Nodig voor 6 personen:

- 1 hele kip van 1 kg

- sap van 1 limoen

- snufje oregano

- 1 rode ui (reepjes)

- hand bladselderij (gehakt)

- ½ tl knoflook (gehakt)

- 2 el olie, 1 tl suiker

- 2 groene (punt)paprika’s (in stukjes)

- 4 rijpe pruimtomaten (in vieren)

- 4 g ontpitte groene olijven

- 240 ml tomatensaus

- bos koriander (gehakt)