Lifestyle/Culinair
1427228528
Culinair

Dagrecept: Bolognesesaus voor de tagliatelle

Als er een pastasaus is die kinderen graag eten, dan is het wel bolognesesaus. Ik heb het al vaker gezegd: die serveer je niet bij spaghetti, zoals men overal doet (behalve in Italië), maar schep je over tagliatelle of rigatoni.

Die dragen de vleessaus beter. Deze ragù, zoals ze hem in Italië noemen, komt uit de klassieker De Zilveren Lepel. Verhit de boter en olijfolie in een pan met dikke bodem en voeg de ui toe. Fruit 5-10 minuten tot hij doorschijnend begint te worden; roer elke paar minuten. Voeg de selderij en wortel toe, dek de pan af en bak nog 5-10 minuten; de groenten moeten gaar zijn en bruine randjes gaan krijgen.

Bak de teen knoflook eventueel een minuut mee. Voeg het gehakt toe en maak het met een houten lepel kapot. Zet het vuur wat hoger en bak het al roerend 10 minuten bruin. Roer er de tomatenpuree door en laat het mengsel een minuut pruttelen. Voeg desgewenst wijn en evenveel water toe, of neem alleen 250 ml water.

Doe er peper en zout naar smaak bij. Laat alles afgedekt op heel laag vuur 1,5 uur pruttelen; voeg heet water toe als de saus te droog wordt. Het gehakt moet het eerste uur onderstaan en de saus moet zachtjes pruttelen.

Nodig voor 4 personen:

- 40 g boter

- 2 el olijfolie

- 1 ui (grof gesnipperd)

- 1 stengel bleekselderij

(blokjes van 6 mm)

- 1 wortel (blokjes van 6 mm)

- 1 teen knoflook (fijngehakt)

- 250 g rundergehakt

- 1 el geconcentreerde

tomatenpuree

- 125 ml witte wijn

en 125 ml water

- zout en peper