Lifestyle/Culinair
1428384734
Culinair

Lifehack: zo maakt topkok Bas van Kranen een verantwoorde vervanger van zuivel (inclusief recept!)

Topkok Bas van Kranen van Flore in Amsterdam is ervan overtuigd dat restaurants een duurzame omslag moeten maken. Tijdens de lockdowns experimenteerde hij volop met verantwoorde vervangers van rundvlees en zuivel.

“Koken zonder zuivel is een manier om de uitstoot en wrede manier van productie te verminderen”, aldus de jonge sterrenchef. “We werken in Flore veel met verschillende plantaardige ‘melksoorten’. Zo draaien we een bizarre en heerlijke romige zonnebloemmelk van verse zonnebloempitten, waarmee koemelk wordt vervangen.”

Recept

Draai 200 gram zonnebloempitten met 1 liter water in een blender superfijn. Laat de massa 24 uur uitlekken door kaasdoeken. De opgevangen zonnebloemmelk is daarna direct te gebruiken in onder meer sauzen. Voeg je 10% glucose toe, dan kun je deze ‘melk’ opschuimen voor een fantastische lactosevrije cappuccino.