Nieuws/Lifestyle
1428537737
Lifestyle

Van vieze wijn naar wereldse wodka

Je kunt je vast nog wel herinneren hoe hevige bosbranden vorig jaar delen van Californië in de as legden. Vele wijnboeren zagen hun oogst letterlijk in rook op gaan, maar Nicolas Quille liet zich niet kisten; hij heeft van zijn rokerige druiven een heuse wodka gemaakt.

De Amerikaanse wijnboer was in 2017 ook al de dupe van branden. Met als gevolg dat zijn wijnen smaakten naar vieze asbakken. Om te voorkomen dat hij zijn druiven opnieuw kon weggooien, liet hij er na de recente bosbranden een andere drank van maken, vertelt hij aan Reuters.

De aangetaste druiven konden namelijk wel nog dienen als basis voor wodka. Quille vond een distilleerderij in de stad Alameda, in de buurt van San Francisco, waar ze de door rook aangedane druiven omtoverden in een speciale wodka, die de toepasselijke naam Smoke Point heeft gekregen.

Barbecue

„De textuur is erg mooi, erg zacht. In de verte proef je een rooksmaak, alsof iemand in de buurt een barbecue aan heeft staan”, zo omschrijft barman Michael Kudra de smaak van het drankje. De gehele opbrengst van de wodka gaat naar de California Fire Foundation.

Als gevolg van klimaatverandering verwachten wetenschappers dat Californië in de toekomst vaker te maken zal krijgen met bosbranden, die bovendien heviger kunnen worden. Oorzaak hiervan zijn langdurige droogte en toenemende periodes met extreme hitte.