Nieuws/Lifestyle
1434182068
Lifestyle

Wijn en koffie funest voor stralend gebit?

VRIJ zet wekelijks zijn tanden in een culi-onderwerp waar onduidelijkheid over bestaat: gaat het om een feit of fabel? Deze week: van koffie en wijn verkleuren je tanden.

Een heerlijk bakje koffie op de vroege ochtend of een goed glas wijn bij het diner; we drinken dit bijna allemaal. Maar klopt het dat het drinken van deze lekkernijen gepaard gaat met verkleuring van je tanden?

Maryam Nourouzi (34) is mondhygiëniste bij Verwijspraktijk voor tandheelkunde in Amsterdam en legt uit dat tandaanslag verschillende oorzaken heeft. „Er zijn twee soorten verkleuringen: inwendige verkleuringen hebben te maken met de opbouw van de tanden en kiezen en zijn deels erfelijk bepaald. Die bepalen de standaardkleur van je tanden en hoe snel die verandert. Er zijn ook uitwendige verkleuringen die ontstaan door eten of drinken van bepaalde producten.”

Tannine

„Het klopt dat koffie en wijn aanslag op de tanden veroorzaken”, zegt Maryam. „Deze dranken bevatten de stof tannine die verkleuring veroorzaakt. Tannines vind je verder ook in thee, chocolade en dropjes. Als je de dagelijkse plak niet van je tanden poetst, ontstaat er tandsteen. Dat heeft een ruw oppervlak waar de tannines makkelijker aan hechten, waardoor je tanden dus sneller verkleuren.”

Daarnaast veroorzaakt het ene product meer aanslag dan het andere en ook het type verkleuring wisselt, legt Nourouzi uit. „Het is moeilijk te zeggen hoeveel kopjes koffie je kunt drinken zonder je witte tanden te verliezen. Dit hangt ook samen met de inwendige verkleuringen van je tanden en verschilt dus per persoon”, aldus Maryam.

Poetsen

Gelukkig kun je zelf de aanslag voorkomen door goed elektrisch te poetsen. „Hierdoor verwijder je plak en voorkom je tandsteen. Er zal dan minder snel aanslag en dus verkleuring ontstaan. Ook een bezoek aan de tandarts en/of mondhygiëniste is geen overbodige luxe.”

Van koffie en wijn kunnen je tanden inderdaad verkleuren. Maar bij een goede gebitsverzorging kun je zorgeloos genieten van die rode wijn of koffie.