Nieuws/Lifestyle
1444773897
Lifestyle

Van kunstgebit tot anti-straling boxershort: het wordt achtergelaten op het vliegveld, en is te koop

Hopelijk is het jou nooit overkomen, maar regelmatig gaat tijdens het reizen bagage verloren. Vaak wordt het wel weer geclaimd door de rechtmatige eigenaren, soms ook niet. Die verloren gegane bagage is nu te koop in een speciale winkel. En daar zitten soms een paar hidden gems tussen…

Een diamanten armband van $ 8.720, een anti-straling boxershort: zomaar wat items die de afgelopen tijd door reizigers zijn verloren en nooit zijn geclaimd. Het Amerikaanse bedrijf Unclaimed Baggage heeft speciaal voor deze achterlaters een winkel van 50.000 vierkante meter in Alabama die gevuld is met leftovers als sieraden, kleding, schoenen, en nog veel meer.

Tot afgelopen maand was dit de enige plaats waar je verloren gegane bagage kon kopen in de Verenigde Staten. Sindsdien hebben zij ook een online webshop waarbij je niet eens je huis meer hoeft te verlaten.

Boxershort

Wanneer bagage van vliegtuigpassagiers niet binnen 90 dagen wordt geclaimd, kan het worden opgekocht. Unclaimed Baggage doet dit inmiddels al 50 jaar, om het vervolgens weer door te verkopen aan het publiek.

Op de verse site van Unclaimed Baggage zijn alle leftovers gesorteerd in verschillende categorieën, van alledaagse producten tot collector’s items. Een bijzondere categorie is dat van de Unusual Finds. Hier kom je producten tegen als een diamanten armband ter waarde van 8720 dollar en een anti-straling boxershirt, je kunt het maar nodig hebben.

Kunstgebit

Overigens kent Nederland ook een mogelijkheid tot het kopen van niet geclaimde bagage. Jaarlijks komen er op de afdeling Lost & Found van Schiphol zo’n 60.000 (!) artikelen binnen, van kunstgebit tot MacBook, van viool tot schuurmachine en van een 10.000 dollar kostende Rolex tot een rijstkoker.

33 Procent van deze spullen komen terug bij de rechtmatige eigenaar, meldt Schiphol. Persoonlijke spullen met namen of foto’s worden vernietigd, eetbare zaken gaan naar de Voedselbank. Alles wat overblijft wordt vier keer per jaar op een speciale veiling, maar ook online, aangeboden bij veilinghuis De Eland in Amsterdam. Je kunt zelfs bieden op hele karren vol bagage, zonder te weten wat erin zit. Zul je net zien dat jij een koffer met vies ondergoed op de kop tikt...