Lifestyle/En route
144669619
En route

Rijhulpsystemen vaak foutief of niet gebruikt

In steeds meer nieuwe auto’s worden rijhulpsystemen, oftewel ADAS, geleverd. We gebruiken ze alleen te weinig of foutief. Een convenant van 42 partners wil daar verandering in brengen.

Met de komst van verschillende Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) zoals lane-assist, aparaten die vermoeidheid kunnen detecteren en noodremsystemen wordt het verkeer stukje bij beetje steeds veiliger. Dit ziet ook de Europese Commissie en deze stelt elf van de systemen binnenkort verplicht voor elke nieuw verkochte auto. Maar voor het zover is weten veel mensen niet eens dat hun auto mogelijk een ADAS aan boord heeft, en als ze hiervan wel op de hoogte zijn, dan weten ze in veel gevallen niet hoe ze deze moeten gebruiken.

Door deze onwetendheid wordt de toegevoegde waarde van een rijhulpsysteem wellicht teniet gedaan, of wordt er bij aanschaf van een nieuwe auto niet eens nagedacht over de voordelen van zo’n systeem. Vervolgens wordt ervoor gekozen om een dergelijk nu nog optioneel systeem niet in de auto te laten bouwen. Een convenant van 42 partners (waaronder de overheid, RAI Vereniging, ANWB, Bovag en Focwa) wil ervoor zorgen dat deze onwetendheid afneemt en het ADAS-gebruik met 20% toeneemt in de aankomende drie jaar.

De ondertekenaars van het convenant gaan actief mensen inlichten over de werking van de systemen en ze overtuigen dat de aanschaf hiervan niet alleen voor hen voordelen heeft, maar ook de algemene verkeersveiligheid ten goede komt. Ook wordt er gekeken naar de communicatie rondom de systemen en de duidelijkheid hiervan. Volgens de initiatiefnemers is het nu vooral een woud van verschillende onduidelijke termen waardoor niemand echt weet wat de systemen nu eigenlijk doen.

Een belangrijk probleem in het tackelen van deze en meerdere problemen rondom de acceptatie van ADAS blijft de BPM. Deze stijgt namelijk vaak als mensen een ADAS in hun auto laten monteren, en dat betekent een prijsstijging op twee punten. Daar zit natuurlijk geen enkele autokoper op te wachten.

Wilt u meer over dit onderwerp weten? Lees dan verder op Autovisie.nl