Nieuws/Lifestyle
1472124609
Lifestyle

Piet Hellemans

Dierenvraag: mijn hond heeft last van hotspot

Dierenarts Piet Hellemans behandelt wekelijks een vraag of probleem van een lezer. Deze week: „Wij hebben een Berner sennenhond van acht jaar met ’hotspot’, een huidontsteking. Ik heb qua voer alles geprobeerd. Toch heeft zij vaak last, vooral rond augustus en het einde van het jaar.”

Bij de huidontsteking hotspot zitten bacteriën in de diepere huidlagen en verspreiden zich. Dit zorgt voor veel irritatie en jeuk waarbij de huid door krabben verder beschadigt en de ontsteking zich uitbreidt. Bij honden met een dikke vacht is het belangrijk om die minimaal twee keer per jaar goed te (laten) ontwollen.

Losse oude haren geven jeuk en kunnen door krabben en bijten het begin van hotspot zijn. In een dikke vacht zal een wond vochtig blijven en komt er weinig lucht bij; ideale omstandigheden voor bacteriën. Bij beginnende hotspot is het belangrijk om de vacht ruim eromheen weg te scheren en de huid te ontsmetten met desinfecterende huidzeep zoals Betadine Scrub. Als een hotspot-plek dan nog steeds jeukt of uitbreidt, zijn antibiotica nodig. Krabschade door allergie, (insecten)beten of andere kleine huidbeschadigingen kunnen ook een hotspot veroorzaken.

Piet Hellemans beantwoordt wekelijks een ingezonden dierenvraag. Mail: [email protected]