Lifestyle/Thuis & Tuin
1474451757
Thuis & Tuin

Dennis Mulder bespreekt klusthema’s

Last van een waterlek? Dit kunnen de oorzaken zijn

Lekkages zijn vreselijk, want de oorzaak is vaak lastig te vinden. Hoe ga je te werk? Klusexpert Dennis Mulder vertelt er deze week over.

Bij het BVV-tje, Beste Vriendin Voor altijd van mijn meissie, hadden ze al een dikke week niet meer gedoucht. De laatste keer kwam er namelijk een flinke waterstraal uit het plafond zetten. Een jaar geleden was er hetzelfde aan de hand. Toen openbaarde het euvel zich bij het nemen van een bad. Een expert keek ernaar, de douche werd voorzichtig aangezet en... er gebeurde niks. In ieder geval geen waterstraal uit het plafond.

Nu was het tijd voor actie. Natuurlijk is water laten lopen de eerste stap. Zet de kraan aan op de plekken waarvan je denkt dat de oorzaak zit of zet de tuinslang erop. Probeer alle mogelijke probleemplekken, niet tegelijkertijd natuurlijk! Je kunt het water zelfs van een kleurstof voorzien, voor de duidelijkheid.

Toch hoeft dit niet altijd te werken. Zoals bij het BVV-tje. Het kan bijvoorbeeld zijn dat isolatiemateriaal het vocht opneemt. Dat zuigt zich eerst vol en pas als dat verzadigd is, gaat het lekken.

Daarnaast zoekt water de weg van de minste weerstand. Het kan op een heel andere plek naar buiten komen dan waar het probleem zich bevindt.

Verder kan water van buiten naar binnen lopen. Een huis is waterbestendig, niet waterdicht. Bij ons komt er, als het flink regent en de wind uit een bepaalde richting waait, regen onder het raam door naar binnen. Meestal op plekken waar verschillende materialen op elkaar aansluiten. Soms zul je de boel moeten openmaken. Als je handig bent en dat met beleid doet, kun je het daarna vaak weer repareren.

Bij het BVV-tje vond de expert uiteindelijk vocht achter de douchemuur. Toch een lek in de badkamer. Waarschijnlijk zijn de voegen, de kitranden of de plek waar bevestigingsmaterialen zijn gebruikt, niet meer waterdicht.

Haar badkamer is dan ook een oudje. Ik ben bang dat zij aan een nieuwe toe is!

Hebt u een vraag? Mail naar klusvraag@telegraa.nl