Lifestyle/Culinair
1490091093
Culinair

Dagrecept: Biefstukjes met mosterdsaus en krieltjes

Onlangs kwam een restaurantketen - beroemd om hun biefstukjes - met het nieuws dat ze nu ook een plantaardige versie op de kaart hebben. Ik ben geen fan van vleesvervangers zoals ’kipstukjes’, gemaakt van eiwitpoedertjes, water en smaakstoffen/aroma’s.

Al komt die vega-biefstuk, een uitvinding van het Israëlische bedrijf Redefine Meat, wel in de buurt van het echte werk, hoor ik van collega’s. Te danken aan een 3D-printer die de textuur van verschillende producten probeert te benaderen. Ik heb alleen het gehakt gehad: best oké, maar ik proefde wel verschil.

Wat die biefstuk betreft: wordt vervolgd! Voor dit recept uit De Zilveren Lepel (Spectrum) heb je echt rundvlees nodig: gewone biefstuk, kogelbiefstuk of entre-cote, u mag het zelf weten! Verhit olie en boter in een koekenpan, leg de steaks erin en bak ze 2-4 minuten per kant (afhankelijk van de gewenste garing) op hoog vuur.

Bestrooi beide kanten met zout, leg op een schaal en houd warm. Giet de cognac in de pan op het vuur, schraap de aanbaksels los en laat de vloeistof verdampen. Roer er de room door, voeg zo nodig zout toe en laat de saus een beetje binden. Roer de mosterd erdoor, giet de saus over het vlees. Lekker met gebakken krieltjes en groenten van uw keuze.

Nodig voor 4 personen:

- 3 el olijfolie

- 25 g boter

- 4 biefstukken naar keuze (100 tot 150 g per stuk)

- 1 el cognac

- 200 ml slagroom

- 4 el Dijonmosterd, zout

- aardappelen en groenten naar keuze