Lifestyle/Culinair
1490677107
Culinair

Recept van de dag: oud-Hollands gehakt

Dit is echt geweldig. Uit mijn lievelingskookboek De Avontuurlijke Keuken van Berthe Meijer. Ze noemt het oud-Hollands gehakt. Of dat waar is? Inderdaad, vroeger werd zoet bij vlees heel gewoon gevonden en soms krijg ik van jullie recepten die hier heel erg op lijken. In het Midden-Oosten is de combinatie zoet en vlees ook nog heel gewoon. Proef maar en oordeel later.

Nodig voor 4 personen:

•500 gr rundergehakt

•3 eetl broodkruim, geweekt in wijn

•1 ei

•1 gesnipperde appel

•50 gr krenten

•1 kleine theel kaneel

•1 kleine theel kruidnagel

•1 mestpunt nootmuskaat

•peper en zout

•100 gr bacon of ontbijtspek

Bereiding:

Zet de oven heet op 250°C. Dan knijp je het broodkruim uit, meng door het gehakt samen met het ei, de appel, krenten, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, peper en zout. Meng luchtig en maak er een broodvorm van. Leg die in een goed ingevette ovenschaal. Drapeer de bacon of het ontbijtspek erover. Klein scheutje wijn ernaast. 45 minuten in de oven, eventueel na 30 minuten iets terugdraaien naar 200°C. En klaar is het alweer.

Puree erbij en bloemkool, denk ik zo. Ja, hoor, met een papje. Beetje boter smelten, wat bloem erdoor, melk erbij, even laten koken, op smaak brengen met zout en peper, misschien een beetje geraspte kaas erdoor.

Het gerecht verdraagt een stevige stout, een Jopen Extra Stout, zou ik zo zeggen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo