Lifestyle/Op weg
1499154144
Op weg

Hard, harder, hardst: in deze gemeente rijden de meeste hardrijders

We weten allemaal heus wel dat we ons aan de snelheidsregels moeten houden. Toch zijn er nog een hoop mensen die het gaspedaal nét iets te hard intrappen. In 2021 werden er bijna 6,7 miljoen snelheidsboetes uitgeschreven in ons land. Ruim 80.000 daarvan waren voor mensen die meer dan 30 kilometer te hard reden.

Dat blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

De meeste snelheidsboetes werden vorig jaar uitgedeeld in Stichtse Vecht (511.630). Vooral de trajectcontrole op de A2 (de snelweg die dwars door de gemeente loopt) registreerde veel voertuigen die de maximale snelheid van 100 km/u overschreden. Ook in Rotterdam (376.632), Haarlemmermeer (327.632), Utrecht (318.020) en Amsterdam (220.028) kregen veel verkeersdeelnemers afgelopen jaar een prent voor te hard rijden. Het gaat dan om de boetes voor auto’s, motoren, bromfietsen en vrachtauto’s. Deze vijf gemeenten samen waren vorig jaar zelfs goed voor een kwart van alle Nederlandse snelheidsbekeuringen.

Gemiddelde snelheidsoverschrijding

De gemiddelde snelheidsoverschrijding van de bekeuringen in 2021 was 8 km/u, al verschilt dit sterk per provincie. Zo wordt in Flevoland over het algemeen het hardst gereden. Van alle boetes waarin de exacte snelheid is aangegeven, is de gemiddelde Flevolandse snelheidsoverschrijding zelfs 9,7 km/u. Ook in Drenthe (9,1 km/u) en in Groningen (9,1 km/u) zijn de overtredingen gemiddeld gezien forser.

Snelheidsduivels

Op lokaal niveau zijn de verschillen groter. Van alle gemeenten met gemiddeld minstens één bekeuring per dag, rijden in Koggenland de meest extreme hardrijders. In deze Noord-Hollandse gemeente rijden beboete verkeersdeelnemers zelfs gemiddeld ruim 20 km/u te hard. In heel ons land werden er 80.000 boetes uitgeschreven voor mensen die meer dan 30 km te hard reden.

Wie meer dan 30 kilometer per uur te hard rijdt en gesnapt wordt, krijgt een strafbeschikking. Dat is niet bepaald zonder gevolgen, legt Menno Dijcks, auto-expert van Independer, uit. „Een strafbeschikking vanwege te hard rijden kan grote invloed hebben op de autoverzekering. Je krijgt een strafbeschikking als je binnen en buiten de bebouwde kom meer dan 30 km per uur te hard rijdt. Op de snelwegen ligt dat op 40 km per uur. Dat moet je de volgende acht jaar melden bij het aanvragen van een andere verzekering. Verzekeraars kunnen je dan weigeren omdat je een ‘groter moreel risico’ vormt voor de verzekeraar.”

Afgelopen jaar waren er zo’n 48.000 mensen die een strafbeschikking kregen voor te hard rijden.

De top 5 gemeenten met de hoogste gemiddelde snelheidsoverschrijdingen is als volgt:

· Koggenland, Noord-Holland (gemiddeld 22,7 km/u te hard)

· Waadhoeke, Friesland (gemiddeld 13,5 km/u te hard)

· De Wolden, Drenthe (gemiddeld 13,1 km/u te hard)

· Bodegraven-Reeuwijk, Zuid-Holland (gemiddeld 13 km/u te hard)

· Heerde, Gelderland (gemiddeld 11,5 km/u te hard)