Nieuws/Lifestyle
1505062
Lifestyle

Recept van de dag

Ja, hoor, erwtensoep

Wist je dat de Zweden traditioneel erwtensoep op donderdag eten? Want heel veel vroeger was vrijdag een vastendag, dan kon je maar beter vast je buikje vol hebben. Pannenkoeken met gekonfijte vruchten horen erbij, daar.

Ja, vrienden, het is tijd. Eindelijk erwtensoep. Erwtensoep hoort bij de winter. Niet bij het najaar. In oude tijden was na de kerst echt alles op, behalve dan het ingezouten vlees en de gedroogde erwten. Dus kon je erwtensoep maken. Handje rogge erbij en zie, een wonder, de eiwitten in de erwtensoep worden beter verteerbaar en maximaal door ons opgenomen.

Zet een grote pan met de spliterwten, de knolselderij, de winterpeen, de prei, de aardappelen, het spek, het selderijblad, de ui en de bouillontabletten met het water op het vuur en breng het langzaam aan de kook. Laat de soep een kleine drie uur zachtjes koken, niet roeren, zeggen ze, want van roeren, brandt die juist aan. Voeg het laatste half uur de casselerrib toe. En de rook worst natuurlijk.

Neem het spek uit de pan, snij het in plakjes. Breng de soep op smaak met zout en peper en mosterd! Serveer de soep met roggebrood en het spek. En een glas Mannenliefde van Oedipus.

Nodig voor vier personen:

•500 gr spliterwten

•300 gr casselerrib in stukjes

•1 kleine knolselderij, in blokjes

•1 kleine winterpeen, in blokjes

•2 preien, in ringen

•2 grote aardappels, in blokjes

•300 gr zuurkoolspek

•1 bosje selderijblad, gehakt

•1 ui, gesnipperd

•3 vleesbouillontabletten

•2 ½ l water

•mosterd

•roggebrood