Nieuws/Lifestyle
1509117
Lifestyle

Recept van de dag

Witte bonen stoven

Heerlijk, jullie wintergerechten stromen binnen. Dan kan ik met een gerust hart een beetje rondtrekken. Deze is van Mek Meijer, onze vaste inzender. Altijd origineel, altijd lekker.

Zijn witte bonenschotel komt uit Noord Italië maar geloof me daar kan het net zo koud zijn als hier. En ja, inderdaad, zoveel kruiden! Het drenst je de aderen in en houdt je neus open.

“Van bol knoflook buitenste schil eraf halen, teentjes bij elkaar houden, klein bovenlaagje eraf snijden en besprenkelen met olijfolie, peper en zout. In aluminiumfolie pakken en in voorverwarmde oven op 170 graden gedurende 45 minuten laten poffen.

Intussen: wortelblokjes in wat olijfolie een minuut of zeven zachtjes bakken tot ze halfgaar zijn, selderijreepjes erbij, alles even wokken, tomatenblokjes en witte bonen toevoegen, doorwarmen, rozemarijn, tijm en Italiaanse kruiden door het geheel roeren, proeven, en zout en peper naar smaak toevoegen. Alles in een ingevette ovenschaal.

Teentjes gepofte knoflook uitdrukken boven de schaal, geraspte gruyère eroverheen met wat paneermeel, scheutje olijfolie (plakjes roomboter kan ook), ongeveer 20 minuten in de oven op 180 graden. Smullen geblazen! Hartelijke groet, Mek” Dank Mek en we proosten met een Vandestreek Bier en wel de Hop Art.

Nodig voor drie tot vier personen:

•1 flinke winterwortel in kleine blokjes

•1 selderij stengel in kleine reepjes

•blik witte bonen 500 g

•pakje tomatenblokjes, 350 g

•1 eetl met kop fijngesneden verse rozemarijn

•1 eetl met kop verse tijmblaadjes

•1 theel Italiaanse gedroogde kruiden

•1 bol knoflook

•200 à 250 g geraspte Gruyère, naar smaak

•paneermeel