Nieuws/Lifestyle
1525393
Lifestyle

Filmrecensie: ’The commuter’ ✭✭✩

Speurneus op het spoor

— WAT: film, actiethriller

— REGIE: Jaume Collet-Serra

— MET: Liam Neeson, Patrick Wilson, Vera Farmiga

Inmiddels is het bijna een genre op zich: Liam Neeson die als gepensioneerde vechtveteraan gedwongen wordt om z’n oude vak weer op te pakken. Tien jaar na Taken is de Ier zijn kunsten nog niet verleerd.

In The commuter speelt hij Michael MacCauley, een ex-politieagent die zonder baan komt te zitten maar in de trein naar huis een verleidelijk geldaanbod krijgt. Alles wat hij hoeft te doen is een vreemd persoon aan boord opsporen en voorzien van een GPS-tracker. Als hij even later hoort dat het om een belangrijke getuige gaat en hij de trouwring van zijn vrouw in z’n handen gedrukt krijgt, begint de gezinsman peentjes te zweten. Maar hij moet doorzetten om er nog heelhuids uit te komen.

Zo start er een puzzelthriller die vleugjes van Murder on the Orient Express vermengt met stevigere treinactie à la Unstoppable en Speed. Daar zit een lekkere vaart in, maar intussen gaat regisseur Jaume Collet-Serra wel storend selectief om met de intelligentie van zijn hoofdpersoon. MacCauley kan in zijn speurtocht denken als Sherlock en vechten als Arnold, maar laat zich intussen ook bespelen als een klein kind. Moeilijk te geloven. Net als de idiote doodsklappen die moeiteloos worden geïncasseerd.