Lifestyle/Culinair
1531188904
Culinair

Kaassaus maken zonder pakjes en zakjes: zo pak je dat aan

We weten allemaal: gerechten zijn (meestal) veel lekkerder als je zonder zakjes en pakjes kookt. Ja, dat geldt dus ook voor kaassaus. Maar hoe pak je dat aan?

De basis van een kaassaus is een goede roux. Die maak je door boter te smelten en een gelijke hoeveelheid bloem toe te voegen, terwijl je continu roert. Zet het vuur laag en blijf roeren; na een paar minuten is de bloem gaar.

Voeg er dan melk aan toe, net zoveel tot je een goede substantie hebt bereikt. Als leidraad: je hebt ongeveer 50 gram roux nodig om een halve liter vloeistof te binden.

En nu komt het: voeg hieraan geraspte kaas toe. Natuurlijk breng je het geheel ook op smaak met zout, peper en eventueel mosterd, maar de kaas is de basis. Met een halve liter melk gebruik je iets meer dan 100 gram kaas.

Zorg daarnaast dat je niet te zuinig bent met de peper, zodat de kaassaus wat pit krijgt die veel gekookte groenten wel kunnen gebruiken.

Variatietip

Je hoeft niet per se ‘gewone’ geraspte kaas te gebruiken. Kaassaus van bijvoorbeeld (harde) geitenkaas of blauwe kaas is ook heerlijk en bovendien aan allerlei gerechten toe te voegen. Lekker experimenteren dus!