Lifestyle/Culinair
153135185
Culinair

Dagrecept: een makkelijk eenpansgerecht op zijn Zweeds

Vorig jaar was ik voor het eerst in Zweden; de regio Vårmland om precies te zijn. Het was zoals ik het me had voorgesteld: prachtige bossen zover het oog reikt, onderbroken door kristalheldere meren. Verscholen in die bossen lagen een paar natuurhuisjes waar we bij een kampvuur genoten van het typisch Zweedse pyttipanna.

Letterlijk betekent dit ’stukjes in de pan’. Een eenpansgerecht van restjes; bepaald niet licht, maar wel lekker.

Kook je worteltjes voor en snijd ze in blokjes van 1 bij 1 cm. Doe dit ook met de gekookte aardappelen (liefst vastkokende), spek, knakworst, en (overgebleven) vlees naar keuze. Snijd de uien grof. Verhit de boter en een halve el olie in een wok of koekenpan en voeg de aardappeltjes toe als het begint te schuimen. Na vijf minuten kunnen de uien en wortels erbij, bak totdat de aardappeltjes en uien bruin zijn.

In een andere pan bak je het spek, vlees en de worst bruin, voeg eventueel verse tijm toe. Giet het overtollige vet af en doe de vleesmix bij de aardappelmix. Meng en breng op smaak met peper. Zout is waarschijnlijk niet nodig. Serveer met een spiegeleitje, ingelegde groenten (zoals bietjes of rode kool) en garneer met peterselie.

Nodig voor 2 personen:

- 300 g gekookte aardappelen

- 100 g knakworst of frankfurter

- 100 g vlees naar keuze

- 75 g spek

- 100 g wortel

- 1 ui

- 2 eieren

- 1,5 el olie

- 1 el boter

- gehakte peterselie