Lifestyle/Thuis & Tuin
1531416474
Thuis & Tuin

Ruiken aan boeken, lezen op de wc: dit zijn onze leesgewoontes

De dagen worden steeds korter, de temperaturen dalen. Het najaar is voor velen het ideale moment om met een goed boek op de bank te kruipen. Hoe zien onze leesgewoontes er eigenlijk uit?

Nederlanders lezen wat af, zo blijkt uit een onderzoek van Time2play onder 800 Nederlanders. 28% van de respondenten leest wekelijks, 27% doet dat zelfs dagelijks. De gemiddelde leestijd per keer is 55 minuten.

De verschillen per provincie zijn groot: de Friezen zitten veruit het langst met hun neus in de boeken: de leesduur is hier gemiddeld 67,7 minuut. In Limburg en Zuid-Holland wordt gemiddeld respectievelijk 63,8 en 55,8 minuten per keer gelezen. Drentenaren spenderen gemiddeld de minste tijd per leessessie; namelijk 33,5 minuut.

Op de wc

Als het gaat om de plek waar we het liefst een boek openslaan, is het bed veruit het populairst. Voor 44% van de respondenten is dit de favoriete leeslocatie. Maar ook de bank (34%) en het openbaar vervoer (10%) zijn geliefd. Een kleiner percentage (7%) gaat het liefst naar buiten om te lezen, terwijl frisse lucht voor 2% van de ondervraagden van minder groot belang lijkt te zijn: zij kiezen het toilet als ideale leesplek.

Stoppen of doorgaan?

Wat te doen als een boek je toch niet aanstaat? 67% van de respondenten zegt weleens aan een boek te beginnen zonder het vervolgens uit te lezen. Bij 20% is dit vaak het geval, en bij 2% zelfs altijd. De overige 11% geeft aan nooit halverwege met een boek te stoppen. Bovendien zegt 14% van alle ondervraagden weleens pagina’s of hoofdstukken over te slaan om er sneller achter te komen hoe het boek verdergaat.

Ruiken

Ondanks dat het aanbod van e-books en luisterboeken steeds groter wordt, lezen we nog altijd het liefst van papier. 72% van de respondenten zegt de voorkeur te geven aan fysieke boeken. Wellicht dat dit iets te maken heeft met de geur: maar liefst 62% van de ondervraagden geeft aan graag aan de binnenkant van een boek te ruiken.