Lifestyle/Thuis & Tuin
1532999604
Thuis & Tuin

Wereld Bijendag

Zo maak je je tuin bij-vriendelijk

Het is Wereld Bijendag! Een mooie aanleiding om de bij in het zonnetje te zetten. Bijen worden vrolijk van een bij-vriendelijke tuin. Maar wat is dat precies en hoe maak je je die?

Tuinieren is in deze coronaperiode weer helemaal in zwang. Als je dan toch bezig bent met de tuin, gebruik die groene vingers dan voor de aanleg van een bij-vriendelijke tuin.

Afgelopen weekend werden en bij de Nationale Bijentelling meer bijen geteld dan ooit: ruim 200.000 bijen en zweefvliegen werden waargenomen. Maar, zo zegt de Bijenstichting, het zijn vooral de soorten die het goed doen die werden waargenomen, zoals de honingbij. Dat is geen wilde bij, maar een soort die wordt gehouden door imkers.

Om ook de populatie van de wilde bijen te vergroten, kunnen wij een steentje bijdragen. Of beter: een steentje weghalen. De superverstuivers, nodig voor het bestuiven van ons groente en fruit, zijn gebaat bij een tuin die zo min mogelijk is betegeld en die zo royaal mogelijk is begroeid.

Bloeiende planten

Liefst met bloemen en planten die om de beurt bloeien, het hele jaar door. Denk aan krokussen, sneeuwklokjes, goudenregens en rododendron in het voorjaar, Juffertje in het groen, Liguster en Zonneogen in de zomer, herfstaster, klimop, winterheide en kamperfoelie in het najaar en kerstrozen, hazelaars en sneeuwklokjes in de winter.

Ook zijn bijen dol op kruiden als oregano, bieslook, munt, tijm, rozemarijn en kamille, maar ook op de bloemen van sla, wortel, venkel, prei, kool en biet.

Vanwaar dit uitgebreide menu? Bijen hebben nectar en stuifmeel nodig voor onder meer eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en vitamines om de larven te voeden. Nectar zorgt voor hun energie.

Geen bestrijdingsmiddelen

Zijn de planten en bloemen eenmaal gezaaid (met biologische zaden), dan is het zaak alles zo bijvriendelijk mogelijk bij te houden. Dat betekent vooral de afwezigheid van bestrijdingsmiddelen. Vooral neonicotinoïden zijn dodelijk en worden zelfs verantwoordelijk gehouden voor de grote bijensterfte.

Staat er op het etiket van het bestrijdingsmiddel imidacloprid, thiacloprid of acetamiprid? Ook die stoffen zijn gevaarlijk. Gebruik het niet, of hooguit een van de vele biologische alternatieven.

Overigens kunnen alle planten en bloemen net zo goed in een plantenbak op het balkon, mocht je geen tuin hebben.

Zo kun je met een paar kleine handelingen bijdragen aan het welzijn van de bij. Belangrijk, want volgens de Nederlandse bijenhoudersvereniging zorgen ze voor de bestuiving van ongeveer driekwart van de land- en tuinbouwgewassen en van ongeveer 15% van de wilde planten. Jaarlijks komt de economische waarde van de bijen in Nederland uit op ongeveer 1 miljard euro.

Even de tegels uit de tuin en wat fleurige bloemen en planten erin; anders is het bye bij.