Lifestyle/Culinair
1536295454
Culinair

Recept van de dag: zo maak je de Nederlandse variant van köfte

Als je niet naar Griekenland mag dan ga je thuis toch gewoon Grieks. Hoewel het met Griekse en Turkse gerechten altijd helemaal de vraag is welk recept waar vandaan komt. Köfte is Turks, zegt de Turk, köfte is Grieks, zegt de Griek. Küfta is Perzisch, zegt de Pers. En dat lijkt me het meest waarschijnlijk want uit die regio komt veel lekkers. Dit is een Nederlandse variant met varkens en rundvlees.

Nodig voor 4 personen:

• 300 gr runderlappen

• 300 gr varkenslappen

• 2 eieren

• 1 ui, gesnipperd

• 2 tenen knoflook

• 1 theel cayennepeper

• zout

• 3 eet broodkruim

• 3 theel majoraan

• 2 theel munt

• 2 theel paprikapoeder, zoet

• olie of ghee

Bereiding:

Naar de slager! Vraag de slager om de varkens- en runderlappen door de molen te draaien. Twee keer! Vermeng het gehakt met olie, eieren, gesnipperde ui, uitgeperste knoflook, cayennepeper, zout, broodkruim, majoraan, munt en paprikapoeder. Alleen die smaken samen al. Vorm er balletjes van, ter grootte van een walnoot. De rest is simpel. Je bakt de balletjes in olie of ghee lekker bruin.

Helemaal mooi? Dan zet je een uitje aan in wat olie, beetje knoflook erbij. Blik tomatenblokjes, een pakje tomato frito en als dat samen warm pruttelt, doe je daar je balletjes in. Laat lekker garen. Serveer met een berg rijst en een Griekse salade, of Turkse, of Perzische!