Lifestyle/Thuis & Tuin
1556210698
Thuis & Tuin

Last van aanslag op gordijnen of muren? Dit moet je weten over fogging

Hebt u last van onverklaarbare zwarte verkleuring op gordijnen, muren, in hoeken of boven radiatoren? Dan heeft u te maken met fogging, ook wel black magic dust genoemd. Wat is dat eigenlijk? Een paar handige weetjes op een rij.

De aanslag lijkt op roet en is maar moeilijk te verwijderen. Het is echter niet te vergelijken met roetaanslag die wordt veroorzaakt door roetdeeltjes van open haard, kaarsen of bakken en braden.

Fogging wordt waarschijnlijk veroorzaakt door semi-vluchtige organische stoffen (SVOS) die in verven, lakken, vloerlijmen en tapijten voorkomen. Deze vluchtige stoffen verdampen en kunnen vervolgens op oppervlakken neerslaan. Aangezien dit fenomeen zich vooral in nieuwbouw en gerenoveerde woningen voordoet, is het aannemelijk dat SVOS in bouwmaterialen en verf de oorzaak zijn.

De verkleuring doet zich vaker voor in de winter. Door de verwarming aan te zetten, verdampt de lucht sneller. Omdat er dan ook minder wordt geventileerd, kunnen deze stoffen zich binnen opstapelen. Ventileer daarom extra in het stookseizoen.

Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat fogging tot gezondheidsklachten leidt.