Lifestyle/Culinair
1557980465
Culinair

Dagrecept: Gele linzensoep met koriander-muntolie

Ik liep laatst Merijn Tol tegen het lijf: ze is kok, schrijfster, foodstylist en ook nog eens betrokken bij de Refugee Company.

Deze non-profit helpt vluchtelingen aan een leertraject in popup-restaurants (genaamd A Beautiful Mess) om zo sociaal/economisch onafhankelijk te worden. Een mooi initiatief, er zijn inmiddels zaken in Utrecht, Arnhem en Amsterdam, met gerechten uit de Méditerranée en het Midden-Oosten.

Niet geheel toevallig Merijns specialiteit. Haar nieuwe boek Café Mazahar (Nijgh & Van Ditmar) zit vol met troostrecepten uit het westelijke én oostelijke Middellandse Zeegebied: Rasp de uien en één knoflookteen. Verhit in een ruime pan een flinke scheut olijfolie en bak de uien en knoflookteen op laag vuur 10-15 minuten. Voeg 3 knoflooktenen in zijn geheel toe. Voeg de gele linzen toe, flink wat zout, de rijst en 1 liter water. Breng de linzensoep aan de kook en kook 15 minuten tot de linzen en rijst gaar zijn. Breng op smaak.

Hij mag dik zijn, maar je kunt altijd water toevoegen. Snijd de koriander heel fijn. Roer 3/4 daarvan door de soep. Doe de rest van de koriander in de hoge kom van de staafmixer, samen met de munt, het korianderzaad en citroenrasp, wat zout en een flinke scheut olijfolie. Pureer grof en druppel flink wat van deze smaakmaker in de soep.

Nodig voor 4 personen:

- 2 uien (gepeld)

- olijfolie

- 4 knoflooktenen

- 400 g gele linzen

- klein kopje lange rijst

- 1 bos koriander

- 4-5 verse muntblaadjes

- 2 el korianderzaad

- rasp 1 bio-citroen

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop