Lifestyle/Gezondheid
156696014
Gezondheid

Is coronavirus gevaarlijker voor hartpatiënten?

Hartpatiënten hoeven niet onmiddellijk bang te zijn.

Hartpatiënten hoeven niet onmiddellijk bang te zijn.

In Spreekuur beantwoordt een specialist elke week vragen van lezers over het coronavirus. Vandaag: „Ik ben een hartpatiënt en hoor dat er in verhouding meer mensen met hart- en vaatziektes sterven aan het coronavirus. Klopt dat? En wat kan ik doen om besmetting te voorkomen als het virus in ons land wordt vastgesteld?”

Hartpatiënten hoeven niet onmiddellijk bang te zijn.

Hartpatiënten hoeven niet onmiddellijk bang te zijn.

Hartpatiënten hoeven niet onmiddellijk bang te zijn, maar wel alert. Dit geldt vooral voor oudere hartpatiënten. In een van de eerste gepubliceerde rapportages uit Wuhan bleek dat veertig procent van de opgenomen patiënten hart- en vaatziektes hebben en complicaties krijgen als ze dit virus oplopen.

Een onderliggende ziekte aan het hart kán door besmetting met het coronavirus erger worden. Het lichaam vraagt namelijk meer als er koorts is en patiënten met hartfalen kunnen dat vaak niet aan. Patiënten met een vernauwing in de kransslagader kunnen ook onstabieler worden door een virusinfectie, mogelijk leidend tot een hartinfarct.

Uit een publicatie van de American College of Cardiology komt naar voren dat een aantal patiënten een ontsteking van de hartspier, myocarditis, kan krijgen door het coronavirus. Dit is een ziektebeeld dat heel ernstig kan verlopen.

Overdracht van het virus kun je voorkomen, vooral door gedrag te veranderen. Je kunt het virus onder de leden krijgen door direct contact en door ingeademde druppeltjes uit de lucht. Mijd daarom plekken waar veel mensen bij elkaar komen. Raak elkaar niet aan, eet niet van elkaars bord en drink niet uit elkaars beker.

Een goede handenhygiëne is superbelangrijk en maakt al een wereld van verschil. Misschien moet de overheid wel een handenwas-campagne op tv starten. Natuurlijk niet om paniek te creëren, maar wel om maximale veiligheid te creëren.

Als laatste zou ik hartpatiënten die gevaccineerd zijn tegen de griep en desondanks toch koorts en hoestklachten ontwikkelen, adviseren de huisarts te consulteren.

Hebt u een vraag? Mail naar [email protected]