Lifestyle/Culinair
1579350192
Culinair

Recept van de dag: vijgentaart

Het nieuwe boek van Karin Luiten van Koken met Karin. Ik vreesde het zoveelste veganistische wartaalboek. Maar wat doet Karin? De makkelijke Franse keuken. Dat is nog eens lef hebben. Want uitgevers zien alleen geld in vega, dus vega zult u schrijven! Maar Karin dacht: toen Nederland in de jaren zestig eindelijk weer ging koken, was dat aan de hand van de recepten die uit Frankrijk meekwamen. En dat was heel lekker.

Snel naar de Tarte aux Fiques et Roquefort. Ik heb het nagekeken, vijgen kan je het hele jaar rond krijgen. Maar puristen kunnen natuurlijk tot augustus volgend jaar wachten. In landen waar het niet vriest is de oogst het jaar rond.

Nodig voor drie of vier:

• 5 plakken roomboterbladerdeeg

• 6 vijgen, in kwarten

• 125 gr roquefort

• 250 ml slagroom

• 4 eieren

• handje platte peterselie (fijngehakt)

• zout en vooral peper

Bereiding:

Oven vast op 200 °C. Doe bakpapier in een quiche-vorm, stapel de plakjes bladerdeeg op en rol uit, bedek de bodem. Hier en daar inprikken.

Verdeel de kaas over de bodem. Snij de vijgen in plakken en verdeel over de bodem. Klop de eieren los met room, flink wat peper, doe de fijngehakte peterselie er ook maar door. Giet de room over het deeg. Bak een half uur of tot je neus zegt dat het wel goed zit. Dan is het bladerdeeg mooi bruin en de ei-vulling gestold.

De makkelijke Franse keuken. Uitg: Nw Amsterdam. Ideaal pakje voor in de zak.