Nieuws/Lifestyle
158362290
Lifestyle

Dagrecept: Broodje bakkeljauw met zuur

Ik had van de week zin in bakkeljauw; gedroogde/gezouten kabeljauw of koolvis, gebakken in uien, knoflook, peper en tomaat. Heerlijk! Wij aten het thuis gewoon tijdens het avondeten met rijst. Maar veel mensen in Nederland nemen het vooral op een pistoletje met wat zuur erover.

Ontzout de bakkeljauw door die onder de kraan te houden en 10 tot 15 minuten te koken in water. Als je de stevige variant hebt, kun je de vis daarna pluizen, dunne filets kun je in tweeën breken. Bak in een klein beetje olie op hoog vuur de bakkeljauw kort bruin en leg apart.

Fruit daarna in de resterende olie de uien, knoflook en peper net iets meer dan glazig, voeg de tomatenpuree en tomatenstukjes toe en bak dit een minuutje mee. Doe de vis terug in de pan en laat het nog 10 tot 15 minuten zachtjes stoven.

Het zuur houden we makkelijk: neem een schaaltje en voeg 200 ml tafelazijn, de pimentkorrels, het laurierblad, 1 tl suiker en water naar smaak toe. Dompel de rode ui en plakjes komkommer onder, dek af en laat het minstens een half uur trekken. Nu nog dat krokante pistoletje.

Nodig voor 4 porties:

- 2 el zonnebloemolie

- 375 g bakkeljauw (te koop bij de super of toko)

- 1 tomaat (in kleine stukken)

- 1/2 el tomatenpuree

- stukje Madame Jeanette of halve rode peper

- 1 teen knoflook (gesneden)

- 1 ui (gesnipperd)

Voor het zuur:

- 1 rode ui (dunne partjes)

- 1 komkommer (plakjes)

- 1 laurierblad

- 3-4 pimentkorrels

- 200 ml witte azijn, water

- 1 tl suiker