Lifestyle/Culinair
160930242
Culinair

Dagrecept: Kleverige speklapjes met appel

Speklapjes zijn dan wel niet het gezondste gerecht om voor te schotelen, ze kunnen wel vreselijk lekker zijn. Juist met deze grijze, koude dagen kunnen we wel wat troosteten gebruiken.

Alles met mate, nietwaar? Deze speklapjes zijn ook nog eens sticky (plakkerig), grote kans dat je je vingers er wel bij af móet likken.

Dit fijne en eenvoudige recept komt uit Persiana Elke Dag van Sabrina Ghayour. Niet alleen voor het avondeten, maar ook geschikt voor een broodje, met ingelegde komkommer. Verwarm de oven voor tot 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kleine kom. Schenk de helft van de marinade in een grote mengkom, voeg de speklapjes toe en haal door de marinade. Leg de speklapjes op de bakplaat, dek strak af met een dubbele laag aluminiumfolie en rooster 1 uur en 15 minuten in de oven. Haal uit de oven en verhoog de oventemperatuur naar 240 graden.

Verwijder de aluminiumfolie, bestrijk de speklapjes gelijkmatig met de resterende marinade en rooster onafgedekt nog 15 minuten in de oven. Serveer direct, met frisse, kruidige aardappelen of rijst en groenten van jouw keuze.

Voor 4 personen:

- 750 g dikke speklapjes (over de lengte doormidden)

Voor de marinade:

- 4 el appelmoes

- 2 el lichte basterdsuiker

- 1 el rode- of witte wijnazijn

- 1 el lichte sojasaus

- 1 tl knoflookgranulaat

- 1 tl korianderpoeder

- 1 tl kaneel

- ½ tl zoet gerookte paprikapoeder

- zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper