Lifestyle/Thuis & Tuin
1625834495
Thuis & Tuin

Tips om voedselverspilling tegen te gaan

Per persoon gooien we in Nederland 34 kilo vast voedsel per jaar weg. Zonde! Zamarra Kok vertelt je wat je kunt doen om dit tegen te gaan.

1. Een van de redenen waarom we veel vast voedsel weggooien, is dat producten over de houdbaarheidsdatum zijn. Beter omgaan met deze datum kan gemiddeld vijf kilo minder voedselverspilling per jaar schelen.

2. Er zijn twee soorten houdbaarheidsdata: T.H.T (ten minste houdbaar tot) en T.G.T (te gebruiken tot). T.G.T.-data staan op bederfelijke producten als vlees en vis die na de genoemde datum niet meer veilig zijn om te eten. U zou er ernstig ziek van kunnen worden.

3. Producten met een ’ten minste houdbaar tot’-datum kunnen kwalitatief minder worden, maar nog steeds veilig eetbaar blijven. Denk aan rijst, pasta of ingeblikte groente. Deze hoeft u niet weg te gooien, tenzij de verpakking bol staat.

4. Loopt vers vlees tegen de houdbaarheidsdatum? Door het te bakken, te koken of te grillen blijft het nog twee dagen houdbaar in de koelkast. Ook kan bereid vlees nog drie maanden worden ingevroren.

5. Na opening vervalt de houdbaarheidsdatum. Op de website van het Voedingscentrum kunt u opzoeken hoelang een product geopend kan worden bewaard.