Lifestyle/Natuur
1638599520
Natuur

Lodewijk Hoekstra: ’Zo vind je de beste kerstboom’

Televisie-groenspecialist Lodewijk Hoekstra beantwoordt uw tuinvragen. Deze week wil Jan uit Hilversum weten welke soort kerstboom hij het beste kan kiezen.

Dit is alweer mijn laatste rubriek van 2019. Aangezien kerst er aankomt dacht ik dat het een goed idee zou zijn om een special over kerstbomen te maken, gezien de vragen die ik hierover binnenkreeg. Jan uit Hilversum heeft een vraag over welke soort kerstboom hij het beste kan kiezen om er zeker van te zijn dat de boom nog naalden heeft met de kerstdagen.

Nou Jan, een soort die lang zijn naalden houdt en bovendien mooie dikke glanzende naalden heeft, is de Nordmann spar. Bovendien prikt deze niet, alleen is hij wel vaak iets duurder in aanschaf. Anders kun je kiezen voor andere sparrenbomen zoals de Servische spar of de fijnspar. Deze laatste heeft fijne naalden, maar valt wel iets eerder uit, dus het is verstandig om deze met kluit te kopen. De Servische spar is ook populair vanwege zijn compacte groei en de mooie blauwgrijze naalden die langer blijven zitten. Ik ben overigens groot fan van het zelf een boom omzagen in het bos. Dat kan tegenwoordig heel erg goed onder begeleiding van een boswachter. Het is duurzaam en bovendien heel erg leuk om samen met je kinderen te doen.

Voor alle kerstbomen geldt dat je ervoor kan zorgen dat de naalden langer blijven zitten door een stukje van de stam af te zagen en deze in een waterstandaard te zetten, net als een bos bloemen. Een grote emmer met nat zand werkt trouwens ook prima, als je geen standaard wilt kopen.

Vincent uit Beilen had een vraag over het verschil tussen de dennenboom en de sparrenboom en of het allebei kerstbomen zijn. Deze twee worden vaak door elkaar gehaald en dat is niet verwonderlijk, gezien het feit dat we over dennenbomen zingen terwijl we vaak sparrenbomen in huis zetten. Het zijn in ieder geval allemaal bomen die op elkaar lijken en behoren tot de zogeheten naaldbomen. Dit zijn bomen die groene naalden hebben die niet afvallen in de winter, maar het hele jaar blijven zitten. Het verschil zit vooral in het soort naalden. De naalden van de den zijn namelijk lang en zacht en zitten soms samen in ’kwastjes’, terwijl de naalden van sparrenbomen kort en hard zijn en altijd los van elkaar zitten. Beide bomen zijn wat mij betreft kerstbomen, alhoewel de meeste mensen de spar zullen aanwijzen als de echte boom vanwege de ’getafelde’ vorm en het feit dat je ze goed kunt versieren.

Nu zijn de feestdagen een moment om samen met vrienden en familie te genieten. Het is ook een mooi moment om even stil te staan bij alles wat we hebben en wat we het afgelopen jaar hebben meegemaakt. Ik prijs mezelf gelukkig met het tv-programma De grote tuinverbouwing waarin ik elke week mijn boodschap van ’Het Groene Geluk’ mag uitdragen. Ook heb ik met NL Greenlabel een krachtig groen netwerk opgebouwd dat zich zal blijven inzetten om onze leefomgeving te verduurzamen en mag ik schrijven voor de grootste krant van Nederland. Thuis is iedereen gezond en gelukkig, dus ik mag mezelf een gelukkig mens prijzen. In het voorjaar van 2020 ben ik weer terug als het tuinseizoen begint en dan ga ik weer al jullie vragen beantwoorden. Op deze plek zal Dennis Mulder vanaf volgende week in de wintermaanden schrijven over doe-het-zelven in huis.

Tot in het voorjaar en groene groet,

Lodewijk

Hebt u nu al een vraag over de tuin in het voorjaar? Mail naar [email protected]