Lifestyle/Culinair
166944864
Culinair

Recept van de dag: nazomerzalm

Niets meer aan doen wanneer je een goede gerookte zalm in huis hebt. De zachte ietwat vette textuur van echt gerookte zalm smaakt al heerlijk. En toch, het kan nog beter. Dit is een Italiaans recept en daar kwam ik op vanwege de plotselinge nazomer, vandaag en morgen. Olijfolie begint een zeldzaamheid te worden, zegt men.

De bomen in Italië hebben een naar virus opgelopen. Ik weet nog niet waar de getroffen bomen precies staan, maar dat het met olijfolie een keer mis moest gaan, was wel duidelijk. Die enorme plantages en heftige bijmesting, dat gaat een keer fout. Maar een mooie zachte Griekse olie is ook heerlijk hierbij. En vlak voor het serveren verder marineren met wat vers citroensap of azijn.

Nodig voor twee personen:

150 gram gerookte zalm (bijvoorbeeld wilde sockeye van Fish Tales, dat is goed voor je karma)

20 ml extra vierge olijfolie

rasp en sap van een ½ citroen

½ eetlepel kappers

handvol veldsla

4 stengels bieslook, fijngesneden

zwarte peper

paar sneden oud zuurdesembrood

Bereiding:

Haal de zalm een kwartier voor het serveren uit de verpakking. Verdeel de plakken zalm over het bord of de schaal en besprenkel de olijfolie erover. Druppel nu het citroensap erover, wacht vijf minuten, en garneer daarna met de citroenrasp, kappers en veldsla. Maal er wat zwarte peper over. Serveer met een stuk geroosterd zuurdesembrood en wat walnoten ernaast.