Lifestyle/Reizen
1670927199
Reizen

Op Texel vind je volop zeldzame orchideeën, maar waarom juist dáár?

Vooral in natuurgebied De Nederlanden zijn veel zeldzame orchissen 
te spotten.

Vooral in natuurgebied De Nederlanden zijn veel zeldzame orchissen te spotten.

Zin in een bijzonder voorjaarsuitje? Op Texel zijn de komende weken volop orchideeën te spotten. Deze bloemen zijn in de rest van Nederland uitermate zeldzaam, terwijl er op het Waddeneiland complete velden mee vol staan.

Vooral in natuurgebied De Nederlanden zijn veel zeldzame orchissen 
te spotten.

Vooral in natuurgebied De Nederlanden zijn veel zeldzame orchissen te spotten.

Texelgids Marcel Wijnalda legt uit hoe dat kan. “Het is hier natuurlijk vochtig en dus bevat de bodem veel soorten schimmels. Die weer de juiste mineralen leveren waar de orchidee goed op groeit. Zij wisselen op hun beurt weer suikers uit met de schimmel, een mooie symbiose dus.”

Wil je er zeker van zijn de bijzondere bloemen te zien, ga dan op Texel naar natuurgebied de Nederlanden. Drie kleurige voorbeelden:

-De paarse harlekijn. Tien tot twintig centimeter hoog, bloemen zijn licht tot donkerpaars.

-Moeraswespenorchis. Van deze soort is vaak een groot aantal planten bij elkaar te vinden. Ze zijn namelijk met een netwerp van wortelstokken aan elkaar verbonden.

-Welriekende nachtorchis. Valt op door zijn spierwitte bloemen. En natuurlijk, vooral ’s nachts, door zijn aangename geur.

Voor luie toeristen die graag alles vanuit de auto bekijken: bij het Texelse centrum Ecomare is een compleet veld met zogenaamde gevlekte orchissen te bewonderen. Roze en paars zover het oog reikt.