Lifestyle/Culinair
1679635249
Culinair

Recept van de dag: saté

Hoe kan je nou een recept van saté lezen zonder dat het water je in de mond loopt?Dit recept komt uit dat mooie boekje De Keuken van Melati. Anny Tissot van Patot schreef het. Het boek verscheen al in 2007. Uit 2009 is er van haar hand een reisverslag door Indonesië. Verder kan ik niet veel over haar vinden behalve dat ze jarenlang een Indisch cateringbedrijf had.

Nodig:

4 grote kippenbouten

1 ui

Blaadje laurier

2 kruidnagels

½ wortel

Bosje selderijblad

2 groene paprika’s zonder zaadjes en zaadlijst

2 eetl boter

4 eetl bloem

2 dl melk

2.5 dl van het kookvocht

6 stevige champignons

Sap van een ½ citroen

Worcestersaus

Zout en peper

Bereiding:

Meng de ketjap, de bruine suiker, het citroensap, de teentjes knoflook, de ui en de sambal. Draai en of wrijf glad. Snij het vlees in dobbelsteentjes en laat het 3 uur in de marinade staan. Rijg drie stukjes aan ieder stokje. Rooster op houtskool, gas of grill. Je mag het van haar zelfs frituren.

Inmiddels doe je pindakaas in een pannetje, breng aan de kook met steeds net zoveel water tot er een dikke saus ontstaat. Voeg ketjap, knoflook, sambal, laos, ketoembar en de ui toe. Breng aan de kook, beetje water misschien nog en tot slot doe je er de santen bij. Die lost helemaal op. Niet koken. Serveer bij de saté. Ach, ach, niet om uit te houden, zo’n trek.