Nieuws/Lifestyle
1695426
Lifestyle

Huishoudexpert

Weg met die urinegeur!

Huishoudexpert Zamarra Kok beantwoordt elke week in VRIJ vragen van lezers over een huishoudprobleem. Deze week: Wat is de beste manier om vloer met urinespoor te dweilen? En: Hoe maak ik de voegen van badkamertegels schoon?

Urinegeur

Petra Kluijt: „Ik werk in een verzorgingstehuis met mensen met dementie die, al dwalend door de ruimtes, vaak een urinespoor achterlaten. De vloeren mogen natuurlijk niet al te nat worden afgenomen.”

Zamarra: „Dweil met het schoonmaakmiddel dat u altijd gebruikt. Spray de plekken waar urine heeft gelegen, in met een specifiek middel met enzymen en bacteriën die urinegeur afbreken, bijvoorbeeld Uri-Go. Zo’n middel lost de zuurkristallen op waardoor de geur en kleur permanent verdwijnen.”

Gele voegen

Peter Nunumete: „Hoe kan ik de voegen van de badkamertegels schoonmaken die na een tijdje geel worden? Ik maak meestal elke zes maanden schoon met bleek en de ramen en deuren wijd open. Maar is er een ander alternatief, goedkoop, schoon en beter?”

Zamarra: „Gele voegen duiden op opgebouwde kalkaanslag. Dat is vrij eenvoudig weg te poetsen met een ontkalkende badkamerreiniger en een harde borstel. Bleek is alleen nodig als de voegen grijs/zwart of gespikkeld worden, want dat duidt op schimmel. Ik smeer mijn voegen twee keer per jaar in met een speciale voegenbeschermer, verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Hierdoor krijgen kalkaanslag en zeepresten geen kans meer zich te hechten.”

Ook een huishoudprobleem waar u niet uitkomt? Mail naar zamarra@telegraaf.nl