Nieuws/Lifestyle
1695471
Lifestyle

Piet Hellemans beantwoordt lezersvraag

Zo maak je pup zindelijk

Ik heb een puppy van 4 maanden en probeer haar zindelijk te krijgen. Ik ga regelmatig met haar naar buiten. De eerste twee weken ging het goed, maar nu doet ze alles in huis. Wat moet ik doen? Belonen of straffen helpt niet.

Piet Hellemans, dierenarts: „Bij het zindelijk maken van honden is straffen uit den boze. Het werkt totaal niet en de hond wordt er alleen maar angstig van. Na het eten en drinken, na het slapen en na het spelen zijn de momenten dat honden plassen en poepen. Deze momenten moet je dus als baas ervoor zorgen dat je hond dit buiten kan doen. Belonen als ze buiten hun plasje/poepje doen, werkt wel.

Naarmate honden ouder worden, kunnen ze steeds langer hun ontlasting en urine ophouden, maar dit moet getraind worden. Hoe vaker je als baasje je hond het buiten laat doen en je hem of haar tijdig naar buiten brengt, des te sneller ze het leren. Via een hondenschool of een puppycursus kun je nog meer tips krijgen. Een bench (mits juist gebruikt) kan bijvoorbeeld ook helpen om een viervoeter zindelijk te maken.

Heeft u een vraag voor Piet? Mail dierenvriend@telegraaf.nl

Wie weet leest u het antwoord terug in VRIJ.