Lifestyle/Reizen
1700494
Reizen

Gevoelstemperatuur -30 graden

Extreem koud en vrij zonnig in skigebieden

Bereid je voor op extreme kou

Bereid je voor op extreme kou

Wie deze voorjaarsvakantie afreist naar de wintersportgebieden moet zich voorbereiden op ijzige temperaturen. Thermo-ondergoed en warme skikleding zijn onmisbaar! Met name in Tjechië en Duitsland staat een ijskoude wind.

Bereid je voor op extreme kou

Bereid je voor op extreme kou

Begrijp ons niet verkeerd, het is zonnig en droog, maar de middagtemperatuur ligt vanaf komend weekend rond of onder -10 graden. Op de Tsjechische pistes is het voor het gevoel -25 tot -30 graden! In de Alpen is het overdag iets minder koud, maar vriest het ’s nachts zeer streng. Soms valt er nog wat sneeuw.

Prettig om te weten is dat wie vrijdag of zaterdag de auto pakt naar de Alpen of de Duitse of Tsjechische skigebieden, een rustige rit tegenmoet kan zien. Dankzij een hogedrukgebied boven Scandinavië heeft heel West- en Centraal-Europa te maken met koud, droog en zonnig winterweer. Droge vorst gaat niet met gladheid gepaard en dat is gunstig.

Diepvriestemperaturen van -18

Wie de Tsjechische bergen opzoekt krijgt te maken met bijzonder koud winterweer. Siberische kou stroomt het land binnen en daardoor liggen de maxima rond of onder -10 graden. In de bergen ligt de temperatuur op 1500 meter hoogte rond -18 graden en ’s nachts kan het meer dan 20 graden vriezen. Omdat er een matige tot vrij krachtige noordoostenwind staat ligt de gevoelstemperatuur rond -30 graden! Aan sneeuw is overigens geen gebrek!

Ook Winterberg krijgt te maken met extreem koud winterweer. De middagtemperatuur ligt rond -10 graden en ’s nachts vriest het soms wel 15 graden. De gevoelstemperatuur ligt hier tussen -15 en -20 graden. Gelukkig schijnt de zon volop en kan worden genoten van 20-80 cm sneeuw. Ook in de Duitse Alpen is het droog, vrij zonnig en door de wind bitterkoud met voldoende sneeuw.

Ijskoud in Frankrijk

In Frankrijk is het ook koud winterweer. Dit weekend overheerst de bewolking en vooral zaterdag is kans op een verse laag sneeuw. Na het weekend neemt de kans op sneeuw af en wordt het flink koud. In skigebied Escape Killy (Tignes) wordt het niet warmer dan -10 graden en in Les Trois Vallées (Val-Thorens) zelfs -14. De gevoelstemperatuur ligt door de matige wind dik onder -20 graden.

In de tweede helft van de week nemen de sneeuwkansen opnieuw toe in Frankrijk. Er ligt al voldoende sneeuw. Dit is zelfs twee keer zoveel als vorig jaar in de voorjaarsvakantie! Op de meeste pistes ligt ruim twee meter en op de bergtoppen zelfs drie!

Koude nachten

In de skigebieden verder naar het oosten houdt de wind zich wat rustiger en daardoor voelt het minder koud aan dan in Frankrijk. Dit geldt zeker voor de zuidelijke Alpen. In het noordwesten van Italië kan dit weekend een vers pak sneeuw vallen. Na het weekend blijft het op een vlokje na droog en schijnt de zon geregeld. In de tweede helft van de week neemt de sneeuwkans weer toe.

In de Dolomieten en de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen is het op een vlokje sneeuw na droog met regelmatig zon. Prima wintersportweer dus! Er ligt voldoende sneeuw en de maxima liggen op de meeste pistes rond -8 graden. Omdat het rustig is kan het ’s nachts sterk afkoelen naar -20 graden! Dankzij de mooie laag sneeuw zijn alle pistes open.

Bron: Weeronline