Nieuws/Lifestyle
1705129
Lifestyle

Column

Een mobiele kliniek

Deborah Maarsen uit Amsterdam houdt al vele jaren strak een traditie in stand. Elke twee jaar, zo rond deze tijd, ontvouwt zij een nieuw plan om iets speciaals voor Israëlische kankerpatiëntjes te doen. Om hen in Nederland een weekje ontspanning te geven tijdens hun vaak moeizame ziekteproces.

Dan komt een groep van zo’n 130 vaak doodzieke kinderen en jongeren (8-18 jaar) met zestig begeleiders, onder wie oncologen, naar Nederland overgevlogen. Om hier voor een korte zomervakantie even in een andere wereld te zijn. Geheel verzorgd door de stichting Zichron Menachem verblijven de kinderen in een groot hotel in Garderen en gaan die week een aantal keren uit, naar pretparken en andere leuke attracties waar ze weer even kind kunnen zijn onder leeftijdsgenootjes. En, waar ze mogen eten wat ze willen, of kunnen.

„Ongelooflijk wat dat met deze kinderen doet”, zegt de 76-jarige mevrouw Maarsen die van de organisatie van dergelijke complexe uitstapjes voor kinderen in levensnood haar levenstaak heeft gemaakt. „Ze genieten, Holland vinden ze een sprookje, zo mooi. En de pretparken het allermooiste.”

Om dit alles te bereiken schudt zij dan, vriendelijk maar dwingend, haar contacten op om haar doel te bereiken. Een nee wordt niet geaccepteerd. Deborah wil goed doen omdat ze uit eigen ervaring weet wat het kwaad kan aanrichten.

Als Joodse kleuter van tweeënhalf jaar zat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar moeder en haar twee oudere zusjes in Ravensbrück, het beruchte concentratiekamp voor vrouwen, noordelijk van Berlijn. Daar zag ze de hel die vele honderden vrouwen en meisjes vernietigde en waarin ’Borie’, haar moeder en haar oudere zusjes op wonderbaarlijke wijze overleefden.

„Daarna wilde ik iets zinvols met m’n leven doen”, zei mevrouw Maarsen mij.

Professor Bob Smalhout schreef ooit over haar: „Ze heeft het gevoel dat ze in de schuld stond bij de dode kinderen van het kamp en bij de Eeuwige, omdat ze alles had overleefd, als een van de jongste gevangenen.”

Al 25 jaar leidt zij de stichting Zichron Menachem. Dit jubileum is voor Deborah Maarsen aanleiding om tussentijds iets anders te vragen: „Twee dagen na Wereld Kinderkanker Dag vraag ik uw lezers bij te dragen aan een unieke mobiele kankerkliniek die door heel Israël gaat reizen en waarmee kinderen met kanker kunnen worden bezocht om hen medische zorg te verlenen. Er is 300.000 euro nodig.”

De ambulance die tot behandelcentrum kan worden ingericht, krijgt onder meer een onderzoeks- en behandelruimte, een laboratorium, een rustruimte en een kapsalon waar haarwerkjes kunnen worden aangemeten. Voor één keer vermeld ik het rekeningnummer: NL90 ABNA 0567 9979 60 ten name van Zichron Menachem en ten bate van een mobiele kliniek voor kankerpatiëntjes in Israël.

En volgend jaar? Dan komen er weer Israëlische kinderen met kanker naar Nederland. Voor een korte vakantie.

Mail r.steenhorst@telegraaf.nl

Twitter @ReneSteenhorst